Κι όμως: μετά την πανδημία οι έξοδοι θα είναι μεγαλύτεροι

"Πιστεύει κανείς ότι στη Βενετία θα ξαναπάνε 35.000.000 τουρίστες σε ένα χρόνο;" Είχα αναρωτηθεί από αυτή στην στήλη θέλοντας να επισημάνω ότι η παγκόσμια οικονομία θα έχει μια μόνιμη και δραματική μείωση στην κατανάλωση.

Μάλιστα είχα υποθέσει ότι θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, γράφοντας ότι " η μείωση στην τουριστική κίνηση μόνο της Βενετίας θα πλήξει ξενοδοχεία, εστιατόρια, ακόμα και τα κρουαζιερόπλοια".

Πίστευα ότι θα μπορούσαν να συμβούν τα παραπάνω γιατί ο άνθρωπος πλέον θα πρόσεχε, θα "μαζευόταν", θα άλλαζε συνήθειες. Αρχικά αυτή η άποψη δικαιώθηκε (π.χ. αυξήθηκε εντυπωσιακά η αποταμίευση) αλλά ένα χρόνο μετά και ενώ η πανδημία έχει γίνει χειρότερη, όλα δείχνουν ότι στην Βενετία θέλουν να πάνε σε ένα χρόνο... 40.000.000 άνθρωποι αν τους αμολήσεις!

Πρόσφατη μελέτη δείχνει σε ταβέρνες, συναυλίες και ταξίδια θέλουν οι καταναλωτές να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα, μόλις ανοίξουν αυτές οι δραστηριότητες.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 34% των ερωτηθέντων θα ξεκινήσει άμεσα –μέσα στους πρώτους δύο μήνες από την επανεκκίνηση της εστίασης– να πηγαίνει σε εστιατόριο.

Ένα 30% θα το πράξει αργότερα μέσα στο έτος, ενώ ένα 33% δηλώνει ότι δεν θα επισκεφθεί εστιατόριο μέσα στο 2021. Σε ό,τι αφορά τα εμπορικά καταστήματα, το 41% δηλώνει ότι θα τα επισκεφθεί άμεσα και το 24% αργότερα μέσα στο 2021.

Μάλιστα οι μισοί καταναλωτές δηλώνουν ότι θα αυξήσουν τις δαπάνες τους το επόμενο διάστημα για να απολαύσουν φαγητό εκτός σπιτιού –όταν βεβαίως ανοίξει ο κλάδος της εστίασης–, το 42% ότι θα αυξήσει τις δαπάνες για συναυλίες και άλλα θεάματα, το 39% για ταξίδια, το 35% για αγορές ειδών ένδυσης και υπόδησης. 

                                      ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης