Η μεσαία τάξη αντεπιτίθεται (αλλά μάταια. Και ο Τραμπ και κάθε άλλος θα κυβερνά όπως οι προηγούμενοι)

Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην πραγματικότητα είναι ένας άνθρωπος του συστήματος. Χρησιμοποίησε κάθε "όπλο" του για να φτάσει στον Λευκό Οϊκο. Έβαζε το όνομά του σε κτίρια και αεροπλάνα, έπαιξε σε ριάλιτι, έβγαλε χιλιάδες προϊόντα με το όνομά του, αξιοποίησε κάθε τι που του έδινε το σύστημα για να εμφανιστεί τελικά ως... πολέμιος του.

Τώρα αναλαμβάνει πλανητάρχης υποκρινόμενος τον αντισυστημικό αλλά ο πραγματικός πρωταγωνιστής είναι άλλος: Η μεσαία τάξη μη αντέχοντας την περιθωριοποίηση έχει επιτεθεί εναντίον όλων όσων συνθέτουν το παρελθόν της χώρας τους. Επέβαλαν τον Τραμπ αγνοώντας ότι ήσαν εναντίον του οι πάντες (πολιτικοί, καλλιτέχνες, ΜΜΕ, ακόμα και το ιδιο του το κόμμα οι Ρεμπουπλικάνοι).

Γιατί η μεσαία τάξη έχει αντεπιτεθεί; Γιατί νοιώθει ότι δεν επηρεάζει πια τίποτε. Κλειστές ομάδες ακόμα και οικογένειες ποδηγετούν πολιτικά τις κοινωνίες. Βασικά ζητήματα της καθημερινότητας όπως η ιατρική φροντίδα, η εκπαίδευση, η ανεργία, οι ανισότητες και οι αξιοπρεπείς μισθοί δεν έχουν επιλυθεί.

Η μεσαία τάξη δεν είναι μόνο θεατής αλλά και ΘΥΜΑ πλέον του δήθεν δημοκρατικού συστήματος - ελέω παγκοσμιοποίησης - και τι αποφασίζει; Να επιλέξει ακόμα και έναν κλόουν της δημόσιας ζωής, έναν άνθρωπο που δεν έχει υποσχεθεί ούτε εγγυηθεί τίποτε, δηλαδή κάποιον που κανείς δεν είναι βεβαιος για το που θα οδηγήσει τα πράγματα, γιατί πολύ απλά μπορεί να αποδειχθεί εντελώς ανίκανος.

Η μεσαία τάξη δεν αντέχει η πολιτική να είναι υπόθεση των λίγων, ούτε αντέχει να είναι το πειραματόζωο των οικονομικών εξελίξεων της παγκοσμιοποίησης. Αυτό που έκανε η μεσαία τάξη στις ΗΠΑ θα μεταφερθεί και στην Ευρώπη με σοβαρές και απρόβλεπτες επιπτώσεις.

Έτσι άνθρωποι χωρίς σχέδιο, υβρίζοντας μόνο το διεφθαρμένο σύστημα, θα εντάσσονται στην πολιτική αλλά δεν θα έχουν σχέδιο ή ικανότητες, συνεπώς, δεν θα εκφράζουν λύσεις για την πολιτική παρακμή και τις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης. Θα προσφέρουν σύγχυση και αδιέξοδα ενώ τελικά ΘΑ ΜΙΜΟΥΝΤΑΙ αυτούς που κατηγορούν (αυτό ετοιμάζεται να κάνει ο Τραμπ - θα είναι όμοιος με τους προηγούμενους).

Αυτό είναι και το δράμα της μεσάις τάξης: Οι δήθεν αντισυστημικοί τύπου Τραμπ (και Τσίπρα στην Ελλάδα) να γίνονται πειθήνιοι του συστήματος και τίποτε να μην αλλάζει θεσμικά.

Παρά ταύτα, η μεσαία τάξη ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ για το μέλλον της και έχει πάρει αποφάσεις έστω για το παρόν της: Να επιτεθεί στα κλειστά πολιτικά συστήματα ακόμα και αν ψηφίζει Τραμπ, Πέπε Γκρίλο, Λεπέν ή ότι άλλο, ακόμα και αν τίποτε δεν αλλάξει, έστω τιμωρητικά..

Οι τριγμοί θα είναι συνεχείς, οι επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης που κατέστρεψαν παντού την μεσαία τάξη θα είναι η νέα εποχή.

                    ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης