Η παγκόσμια οικονομία δεν είναι μια στέρεη κατάσταση αλλά ρευστή. Δηλαδή παίρνει εύκολα το σχήμα των καιρών, προσαρμόζεται και προχωρεί. Δεν είναι πια ανύποπτη ώστε να αιφνιδιαστεί όπως "την έπαθε" το 2008.
Το ιταλικό δημοψήφισμα π.χ. κατέληξε σε ηχηρή ήττα του πρωθυουργου Ρέντζι και ατην παραίτησή του, επιπτώσεις όμως δεν υπήρξαν. Το ευρώ έπεσε προσωρινά, αλλά μετά ανέκαμψε και τα ιταλικά ομόλογα και οι τραπεζικές μετοχές μετά βίας ''κουνήθηκαν'' λίγο κάτω αλλά τις επόμενες ώρες θα ανακάμψουν και αυτά.
Η Wall Street Jernal γράφει λοιπόν ότι η Ιταλία δεν είναι το πρόβλημα για την ευρωζώνη ενώ η Ελλάδα πάντα είναι. Ο γνωστός αρθρογράφος Νίξον επιμένει ότι η διαρκής αδυναμία να μπει η Ελλάδα σε ένα δρόμο είναι μια μόνιμη απειλή.
Μπορεί να έχει δίκιο ο Νίξον και πράγματι η Ελλάδα μπαίνοντας με τον ΣΥΡΙΖΑ στην σκληρότερη λιτότητα από την αρχή της κρίσης να καταρρεύσει. Θα είναι όμως αυτό ένα πρόβλημα για την Ευρώπη; Όχι.
Ο δαιμόνιος Σόιμπλε πιστεύοντας ότι η Ελλάδα έχει ένα ανίκανο και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα που δεν μπορεί να φτιάξει ευρωπαίκό κράτος και στην ουσία καταστρέφει την χώρα, έχει δώσει ήδη την λύση: Πάρτε 50 δισ. και φύγετε από την ΕΕ. Αν σε βάθος χρόνου τα καταφέρετε και γίνετε μια κανονική χώρα, το ξανασυζητάμε να επιστρέψετε.
Αντίθετα με όσα γράφει λοιπόν η WSJ, η Ευρώπη δεν κινδυνεύει καθόλου από την Ελλάδα. Για μεν την οικονομία είναι πια προετοιμασμένη (όπως οι πάντες άλλωστε), για δε το προσφυγικό έχει σφραγίσει τα βόρεια σύνορά μας και δεν φοβάται μαζικές ροές.
Είμαστε μόνοι μας. Εμείς και οι ανίκανοι πολιτικοί. Αν δεν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα κανονικό κράτος, μια τίμια φορολόγηση των ανθρώπων, ένα σχέδιο ανάπτυξης με υπερβάσεις, μια αληθινή Παιδεία και μια κοινωνία αλληλεγγύης, θα ξεμείνουμε ως κράτος - παρίας στην Ευρώπη. Φτωχοί και αγανακτισμένοι.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ