Η Δύση δεν κινδυνεύει από την βαριά παρακμή των καιρών

Ο Φουκουγιάμα έγινε διάσημος όταν έγραψε ότι η ανθρωπότητα ζει το τέλος της ιστορίας. Οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ότι το ευρώ ως νόμισμα δεν είχε ζωή πέραν του 2020. Και τώρα πάλι γίνεται μια συζήτηση για το αν η Δύση (Ευρώπη και ΗΠΑ κατά βάση) οδεύει προς το τέλος της.

Χρησιμοποιούν φράσεις - στερεότυπα όπως "κάθε πολιτισμός είναι θνητός" ή, "οι πολιτισμοί είναι σαν τα λουλούδια: φυτρώνουν, αναπτύσσονται, μαραίνονται και πεθαίνουν"

Και ισχυρίζονται ότι το τέλος είναι αναπόφευκτο και με αυτόν τον πολιτισμό της Δύσης, τον πολιτισμό της δημοκρατίας, του φιλελεύθερου ατομικισμού και της προόδου. Δεν φέρνουν καμία απόδειξη για τον θάνατο της Δύσης και φυσικά κάνουν ένα μεγάλο λάθος. 

Οι προφήτες της καταστροφής - που επαναλαμβάνω ποτέ δεν θα έρθει τουλάχιστον αυτόν τον αιώνα -  αναφέρονται κυρίως στην παγκοσμιοποίηση που όντως έδωσε τη δυνατότητα σε χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Τουρκία να βελτιώσουν την ευημερία του πληθυσμού τους και να μειώσουν την απόσταση που τις χωρίζει από τη Δύση. 

Όμως αυτό δεν αποτελεί τεκμήριο παρακμής της Δύσης. Η τελευταία εξακολουθεί να διατηρεί πλεονεκτήματα οικονομικά, επιστημονικά, τεχνολογικά, πολιτισμικά, οργανωτικά, αλλά και στρατιωτικά, που της επιτρέπουν να είναι πάντοτε ο δυνατότερος παίκτης στον πλανήτη.

Στις δυτικές κοινωνίες των πολιτών έχουμε μοναδικές αξίες που έχουν ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ, όπως η αυτοδιάθεση και η δημοκρατία, ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, η ανοχή της διαφορετικότητας και η ελευθερία της έκφρασης, η ειρηνική επίλυση διαφορών με διαπραγματεύσεις και διαιτησία, η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, η παιδεία, η ευαισθησία σε θέματα οικολογίας και κλίματος. 

Όσο και αν οι πολίτες στρέφονται με την ψήφο τους προς τον λαϊκισμό, αξιολογώντας μόνο τα της τσέπης τους, οι αξίες αυτές είναι αδιαπραγμάτευτες, δεν υπάρχουν στον υπόλοιπο πλανήτη και δεν θα βρείτε ούτε έναν σοβαρό πολίτη που θα δεχθεί για οποιοδήποτε λόγο να τις χάσει. Η λεγόμενη Δύση, είναι πολλαπλώς πανίσχυρη και η παρακμή των καιρών θα ξεπεραστεί γρήγορα.

                              ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης