Είναι μια σπουδαία νίκη να προτέινεις εσύ τα μέτρα (αντί να υπογράφεις ότι σου προτείνουν αυτοί)

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απλώς συμφώνησε να ξεκινήσουν οι πραγματικές συζητήσεις. Τίποτε άλλο δεν έχει συμφωνηθεί με τους εταίρους. Ο Σόιμπλε μιλά για μια αναξιόπιστη κυβέρνηση που αναγγέλλει  μέτρα κόντρα στα συμφωνηθέντα (π.χ. οι νέες 100 δόσεις). Και η γερμανική Βουλή περιμένει τις ελληνικές προτάσεις για να ψηφίσει "ναι" στην τετράμηνη παράταση, που είναι ένα χρονικό κενό μέχρι να υπάρξει η συμφωνία.

Κι όμως υπάρχουν τεράστιες διαφορές από το παρελθόν των Παπανδρέου - Σαμαρά - Βενιζέλου. Και οι τρεις τους υπέγραφαν τα πάντα χωρίς κανένα παζάρι. Στη συνέχεια τι έκαναν; Μονομερώς δεν εφάρμοζαν τα περισσότερα από όσα είχαν υπογράψει (ακόμα υπάρχουν εκατοντάδες συμφωνημένα που δεν τα προχώρησαν). Για ότι δεν μπορούσαν να το περάσουν στην κοινωνία, πετούσαν τη μπάλλα έξω. Καθυστερούσαν.

Τώρα έχουμε μια αντίθετα πραγματικότητα. Η Ελλάδα προτείνει τα μέτρα, όχι οι δανειστές. Αυτή η διαφορά είναι κολοσσιαία. Επιπλέον το παζάρι είχε μόνο μια παράμετρο, μόνο μια καμία άλλη: Όχι άλλα οριζόντια μέτρα εις βάρος των μη εχόντων.

Τώρα η ελληνική κυβέρνηση έχει μπροστά της μια φοβερή πρόκληση. Να πείθει. Για κάθε μέτρο ανακούφισης που θα προτείνει θα της ζητούν τα περίφημα "ισοδύναμα". (Κανείς δεν νοιάστηκε βέβαια ποτέ, που τα ισοδύναμα ποτέ δεν έπιασαν στόχους. Ήσαν απλώς ένας μοχλός πίεσης).

Ο κ. Τσίπρας έχει λοιπόναπένατί του: α) Τους δανειστές με τη Γερμανία να τους ελέγχει β) Την αντιπολίτευση που μάλλον δεν έχει καταλάβει τίποτε και συνεχίζει να εκφράζει το λεκτικό τίποτα "για να κάνει αντιπολίτευση" γ) Την Αριστερή Πλατφόρμα που επίσης δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επιβ'άλλει τίποτε, μπορεί μόνο να πείσει προτείνοντας κάτι.

Ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης τόλμησε να πει: Αν τα μέτρα που θα προτείνουμε δεν τα δεχθούν (δεν πείσουμε) δεν υπάρχει συμφωνία. Η κυβέρνηση επιδιώκει λοιπόν να μείνουν έξω από το δικό της σχέδιο των μεταρρυθμίσεων οι δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης.

Επιμένει ότι δεν θα υπάρχει στο πακέτο το ασφαλιστικό και το εργασιακό. Δεν θα δεχθεί μειώσεις συντάξεων και μισθών. Ακόμη τα δύο νομοσχέδια που έχει εξαγγείλει για τα κόκκινα δάνεια των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και για την ρύθμιση των χρεών σε 100 δόσεις θα συνεχίσουν τον δρόμο τους για την Βουλή αφού  κατά την εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος.

Αρχίζει λοιπόν η πιο κρίσιμη περίοδος από το 2010 και μετά για τη χώρα. Για πρώτη φορά θα γίνει ένα τετράμηνο παζάρι που θα κρίνει την πορεία της Ελλάδας και των πολιτών της.

           ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης