Ας κάνουμε φορολογικά την Θράκη, Βουλγαρία: Φόρος 10% και μηδέν γραφειοκρατία

Στη Βόρειο Ελλάδα η χώρα βιώνει δυο κορυφαία προβλήματα. Το πρώτο είναι οικονομικό. Χιλιάδες επιχειρήσεις μεταφέρονται σε Σκόπια και Βουλγαρία για να γλυτώσουν την γραφειοκρατία και τους φόρους. Πολλές από αυτές αναπτύσσονται γρήγορα και σε περιβάλλον υγείας σε τέτοιο βαθμό ώστε δεν διανοούνται πια να επιστρέψουν.

Άλλες επιχειρήσεις έχουν στις χώρες αυτές μόνο το ΑΦΜ ή τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και συνεχίζουν να λειτουργούν στην Ελλάδα. Υπάρχουν και χειρότερα. Εκατοντάδες συνταξιούχοι νοικιάζουν επιπλωμένα σπίτια σε κοντινές πόλεις (π.χ. Σαντάσκι) με 100 ευρώ τον μήνα και έχουν χρήματα να ζήσουν πολύ πιο άνετα από την Ελλάδα, ξοδεύοντας τη σύνταξή τους εκεί.

Άλλοι εισάγουν προϊόντα από Βουλγαρία - Σκόπια σε πολύ χαμηλότερες τιμές (και χωρίς ΦΠΑ) απειλώντας τα ελληνικά ομοειδή προϊόντα. Ο κατάλογος των οικονομικών επιπτώσεων δεν έχει τέλος (λιγότερες εισπράξεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, ανεργία νέων κ.λ.π.).

Υπάρχει και ένα δεύτερο πρόβλημα: Η Θράκη. Εκεί το μουσουλμανικό στοιχείο δυναμώνει συνεχώς με την βοήθεια της Άγκυρας αλλά και με την αδιανόητη αδιαφορία του ελληνικού πολιτικού συστήματος, που κρύβει επι δεκαετίες το πρόβλημα κάτω από το χαλί (ας μην επεκταθούμε σε αυτό...).

Ποια κίνηση θα μπορούσε να είναι μια "αυτόματη λύση" που θα διόρθωνε αμέσως και τα δυο εθνικά ζητήματα; Η Θράκη να γίνει Ειδική Οικονομική Ζώνη, με φόρους 10%, Fast track διαδικασίες ίδρυσης εταιρείας και πλήρεις παροχές σε υποδομές και συνθήκες ανάπτυξης.

Με αυτόν τον τρόπο, στη Θράκη θα γίνει μια ΕΚΡΗΞΗ ανάπτυξης. Το ρέυμα προς Βουλγαρία και Σκόπια θα διακοπεί, η οικονομική ακμή της περιοχής θα φέρει ευημερία και κοινωνική ειρήνη, μεγάλες εταιρείες αντί να μεταναστεύσουν θα μεταφέρουν την έδρα τους εκεί, η ανεργία θα μηδενιστεί, ολόκληρη η Βόρεια Ελλάδα σε βάθος χρόνου θα γίνει η μπροστινή δύναμη για την χώρα.

Ο φόβος να μεταφερθούν όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις στην Θράκη δεν σημαίνει τίποτε γιατί μπορεί να επιλεγούν οι τομείς που θα έχουν το δικαίωμα εγκατάστασης εκεί, ο αριθμός των εργαζομένων, οι τζίροι κ.α. Λοιπόν: Τι θα γίνει με την Θράκη και τις επιχειρήσεις (και τους πολίτες) που εγκαταλείπουν την χώρα; Υπάρχει κάποια (άλλη) ιδέα;

                     ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης