Τι φοβούνται οι πολίτες

Τι φοβούνται οι πολίτες 

Ήταν ένα αστείο μου που μου το.. έκοψαν. Τις πρώτες ημέρες κάθε χρόνου έγραφα: "Πέρασαν 10 μέρες στη νέα χρονιά και ακόμα δεν πάθαμε τίποτε". Δεν το ξαναέγραψα από το 2009 και μετά όταν βιώσαμε την οικονομική κρίση αλλά ούτε και αργότερα όταν ήρθε η πανδημία. Μόλις πέρυσι ξεκίνησε ο Πούτιν και τον πιο ηλίθιο πόλεμο στην ανθρώπινη ιστορία. 

Έχει ένα ενδιαφέρον λοιπόν, τώρα που ξεκίνησε το 2023, αντί να λέμε "δεν πάθαμε ακόμη τίποτε", να δούμε τι φοβούνται οι πολίτες για την φετινή χρονιά.

Το 65% των ερωτηθέντων σε διαφορετικές χώρες ανά την υφήλιο λοιπόν, αισιοδοξεί ότι το 2023 θα είναι καλύτερο από το 2022, σύμφωνα με την εταιρεία στατιστικών μελετών Ipsos. Ποσοστό κατά 12 μονάδες χαμηλότερο εκείνου 12 μήνες νωρίτερα, όταν είχε διαφανεί το καταλάγιασμα της πανδημίας και το έγκλημα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία δεν είχε ακόμη γίνει. 

Υπάρχουν βέβαια σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών. Στις ΗΠΑ αισιοδοξεί για το μέλλον το 64%, στη Βραζιλία το 85%, στην Κίνα το 83%, στην Ιαπωνία το 36%, στην Ελλάδα το 33,5% (Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών), στην Τουρκία και στην Ιταλία το 54%, στη Γερμανία και στη Σουηδία το 52%, στη Γαλλία το 44%. 

Εκτοξευμένος ο φόβος για χρήση πυρηνικών (το 48% θεωρεί πιθανή μια τέτοια κλιμάκωση), μεγάλη η ανησυχία για κυβερνοεπιθέσεις (44%), καταστροφικά αστρικά συμβάντα (22%), ακραία καιρικά φαινόμενα (65%).

Διάχυτη είναι η απαισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομία: το 79% αναμένει αύξηση των τιμών, το 75% υψηλότερο πληθωρισμό, το 74% αύξηση των επιτοκίων, το 68% άνοδο της ανεργίας. Απροφύλακτο πεδίο για πολλούς, ένεκα των θερμών και των επαπειλούμενων εστιών, είναι η παγκόσμια ασφάλεια.