Η εισερχόμενη βία στην Σκανδιναβία

Η εισερχόμενη βία στην Σκανδιναβία

Προβάλλοντας επί δεκαετίες το υψηλό βιοτικό τους επίπεδο, αλλά και έναν ανεκτό και ειρηνικό τρόπο ζωής, οι σκανδιναβικές χώρες έγιναν η γη της Επαγγελίας για εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες.

Δεν ήσαν μόνο από την Ευρώπη, αλλά τη Βόρεια Αφρική τη Μέση Ανατολή, την Ασία. Από ένα σημείο και μετά,  σταδιακά αυξανόμενος αριθμός των μεταναστών άρχισε να ενοχλεί τους γηγενείς κατοίκους.

Την τελευταία δεκαετία οι σκανδιναβικές χώρες έχουν υποστεί σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων σε πολυσύχναστα σημεία, όπως τον Φεβρουάριο του 2015 στην Κοπεγχάγη και τον Απρίλιο του 2017 στη Στοκχόλμη, αυξάνοντας τα επίπεδα ανασφάλειας στις πλέον φιλήσυχες ευρωπαϊκές πόλεις.

Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια έχουν ενταθεί τα περιστατικά βίας από συμμορίες και το οργανωμένο έγκλημα, το οποίο οφείλεται στην μετανάστευση. Ειδικά στις περιπτώσεις της Σουηδίας, της Δανίας και της Νορβηγίας, η βία των συμμοριών οι εκβιασμοί και η ανομία εκδηλώνονται αποκλειστικά από μετανάστες που βρήκαν χώρο να οργανωθούν και να δράσουν. Οι φιλήσυχες χώρες της Σκανδιναβίας δεν είχαν προετοιμαστεί για κάτι τέτοιο.

Τα παραπάνω εξηγούν γιατί συντηρητικά κόμματα που εύκολα χαρακτηρίζονται ακροδεξιά ξεκίνησαν από μονοψήφια ποσοστά και φτάνουν να κερδίζουν εκλογές. Δεν είναι ακριβώς ακροδεξιά. Αξιοποιούν βέβαια την κακή πραγματικότητα αλλά στην ουσία θέλουν να σταματήσει η βαρβαρότητα που ποτέ δεν υπήρχε.

Η Αριστερά διαφωνεί με αυτή την στάση αλλά κοινωνικά χάνει. Ωραία τα λόγια για τον συνάνθρωπο αλλά τι κάνεις με αυτόν αν εκβιάζει και δολοφονεί;