Είναι θύματα όχι οφειλέτες

Είναι θύματα όχι οφειλέτες

Τα Funds που έχουν αγοράσει αντί πινακίου φακής κόκκινα δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες, είναι αδίστακτα και σκληρά όταν ο οφειλέτης έχει περιουσία:

Απαιτούν και παίρνουν όλη την οφειλή (μέχρι και τον τόκο της τελευταίας ημέρας). Μόνο αν ο οφειλέτης δεν έχει τίποτε κάνουν γενναίες εκπτώσεις (ότι πάρουν...).

Το άνοιγμα των πλειστηριασμών από τα Funds, για την πρώτη κατοικία, είναι μια οδυνηρή εξέλιξη αν τελικά ισχύσει διότι - προσοχή εδώ - ΔΕΝ ΜΙΛΑΜΕ για οφειλέτες μιας κανονικής οικονομικής περιόδου αλλά για οφειλέτες που βρέθηκαν να χρωστούν το σπίτι τους ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ στο παραμικρό.

Ακούω και από κυβερνητικούς βουλευτές να λένε το απίστευτο ότι αν "κουρευτούν" τα δάνεια της πρώτης κατοικίας θα δημιουργηθεί μια συνείδηση μη πληρωμών από τους επόμενους ώστε και αυτοί να μην πληρώσουν/ πρόκειται για μπούρδα. 

ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ οφειλέτες είναι θύματα μιας οικονομικής κρίσης που δημιουργήθηκε από το κομματικό κράτος που έπεσε και στη συνέχεια χύμηξε πάνω τους για να διασωθεί. Μέχρι τότε δεν χρωστούσαν πουθενά, είχαν υγιείς επιχειρήσεις, ήταν κυριολεκτικά χωρίς προβλήματα. Ξαφνικά έχασαν τις επιχειρήσεις ή την εργασία τους και μαζί την περιουσία τους. Οι άνθρωποι αυτό που είναι ΑΘΩΟΙ και δεν χρωστούν με δόλο θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ως ειδική περίπτωση και να εξασφαλιστεί ότι δεν θα χάσουν (τουλάχιστον...) τα σπίτια τους.

ΟΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΙ οφειλέτες προφανώς θα είναι οφειλέτες μιας κανονικής οικονομικής περιόδου οπότε κανένα αίτημα αντίστοιχο με αυτό των θυμάτων της κρίσης δεν μπορεί καν να τεθεί.

Η καλύτερη λύση σε σχέση με τα Funds είναι η αποπληρωμή των οφειλών: 

α) με βάση το εισόδημα τους. Ας πούμε στο 20% μιας σύνταξης

β) συνυπολογιζόμενου ότι έχει ήδη επί χρόνια καταβληθεί. Υπάρχουν δάνεια που ενώ έχει καταβληθεί το κεφάλαιο και μέρος των τόκων στάλθηκαν στα Funds που διεκδικούν άλλα τόσα.

γ) στο διπλάσιο της αγοράς από το Fund αν ο οφειλέτης δεν έχει τίποτα. Το πήραν 4% από την τράπεζα; Να πληρώσει ο ιδιοκτήτης 10% και να το ελευθερώσει.

Επαναλαμβάνω ότι δεν μιλάμε για οφειλέτες μιας κανονικής περιόδου αλλά για ΘΥΜΑΤΑ μιας καταστροφής που πρέπει να προστατευτούν τουλάχιστον για το σπίτι τους, (έχοντας χάσει πια όλα τα υπόλοιπα...).