Έξω πάμε καλά, μέσα;

Έξω πάμε καλά, μέσα;

"Έξω πάμε καλά" είχε πει ο ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής όταν την δεκαετία του 70, προσπαθούσε να ολοκληρώσει την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ήταν η εποχή που το κύριο σύνθημα... μέσα, ήταν "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο Συνδικάτο".

Σχεδόν 50 χρόνια μετά μπορεί κανείς να πει: "Έξω πάμε καλά, μέσα... άστο καλύτερα". Μέσα η τοξικότητα εγγίζει τον κανιβαλισμό δεν υπάρχει ούτε αρχή και τέλος. Έξω; 

Έξω, έγινε γνωστή η έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας που αναβαθμίζει την Ελλάδα κατά 16 θέσεις στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς (CPI). Από την 67η πάει στην 51η αναδεικνύοντας την πρόοδο που συντελείται.

Αυτή η άνοδος οφείλεται σε δράσεις όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Κράτους που περιορίζει τις διαπροσωπικές επαφές κατά τις συναλλαγές με το Δημόσιο και μιας σειράς κρίσιμων μεταρρυθμίσεων και καινοτομιών που αναφέρονται μια - μια στο σκεπτικό τους.

Επίσης, χθες, στο Democracy Index 2022 η Ελλάδα ανέβηκε από την 34η στην 25η θέση, βελτίωση δηλαδή στη θέση κατάταξης κατά εννιά θέσεις. 

Η σημαντική αυτή άνοδος αποδίδεται από το διεθνή οργανισμό στις πολιτικές της Κυβέρνησης για την ενίσχυση της πολιτικής συμμετοχής Ελλήνων του εξωτερικού, την επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας, την εμπιστοσύνη των πολιτών στο Κράτος που αυξήθηκε, την αποτελεσματική εκστρατεία εμβολιασμού, την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης αλλά και των επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Στην ίδια Έκθεση, γίνεται αναφορά στη θέση που είχε η χώρα μας το 2018, όπου η Ελλάδα βρισκόταν στη θέση 40. Το 2022 η Ελλάδα είναι στη θέση 25. 

Έξω βλέπουν μια Ελλάδα που οργανώνεται, έχει σχεδιασμούς, αναπτύσσεται, δυναμώνει, καινοτομεί θεσμοθετεί, έχει κύρος, γίνεται πιο δημοκρατική. Μέσα, μας λένε ότι δεν υπάρχει Δημοκρατία, έχουν διαλυθεί σχεδόν τα πάντα και για να σωθούμε πρέπει να γυρίσουμε στο 2015.