Ο κ. Σαμαράς μιλα ξαφνικά για αναθεώρηση Συντάγματος (λέξη όμως για τις ΥΠΕΡΕΞΟΥΣΙΕΣ του πρωθυπουργού)

Μεσούσης της κρίσης και με σταθερή τακτική το εμπόριο ελπίδας και τις ψευδείς υποσχέσεις και ανύπαρκτες επιτυχίες, ο κ.Σαμαράς ξεδιπλώνει ως πρωθυπουργός μια ακόμη πολιτική του αρετή : πετά την μπάλλα έξω ανοίγοντας άμεσα συζήτηση για το τι πρέπει να αλλάξει στο Σύνταγμα της χώρας. Δηλαδή, θέτει επί των κορυφαίων προβλημάτων της χώρας μια θεωρητική συζήτηση αποπροσανατολισμού.

Φυσικά το Σύνταγμα πρέπει να αλλάξει. Είναι αναχρονιστικό και σε ένα σημείο καταστροφικό : Στις υπερεξουσίες του πρωθυπουργού ( η μεγάλη επινόηση του Α. Παπανδρέου όταν το 1986 έδωσε στον εαυτό εξουσίες μονάρχη). Αυτές οι απίστευτες σε εύρος υπερεξουσίες έδωσαν το δικασίωμα να κυβερνούν την χώρα παρέες (όπως τώρα ο Σαμαράς και πριν ο Γ. Παπανδρέου) χωρίς να ερωτούν κανέναν.

Το πολίτευμα καταργήθηκε, οι θεσμοί απονευρώθηκαν, η ασυδοσία των κυβερνώντων κατήντησε ολιγαρχική ακόμα και τυρρανική.

Τώρα ο κ. Σαμαρτάς μιλά μεν για αλλαγή του Συντάγματος αλλά δεν μιλά καθόλου για τον πρωθυπουργό - μονάρχη. Γιατί μιλά; Για λογοδοσία του πολιτικού προσωπικού (καθεστώς παραγραφής υπουργών, διαφάνεια οικονομικών κομμάτων, ασυλία βουλευτών), τη λειτουργία νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας (πρόταση για ασυμβίβαστο υπουργών – βουλευτών, καθορισμός χρονικού ορίου στη θητεία του Πρωθυπουργού, των βουλευτών αλλά και των αυτοδιοικητικών και συνδικαλιστικών στελεχών).

Επίσης για εκλογή υπηρεσιακών υπουργών 5ετούς θητείας με αντικείμενο τον Προϋπολογισμό και τα εξωτερικά αλλά και για μείωση του αριθμού των βουλευτών (από 300 σήμερα σε 250 ή ακόμη και 200). Ο πρωθυπουργός πάντα μονάρχης φυσικά σε επίπεδο εξουσίας και αυθαιρεσίας.

Σήμερα προκήρυξη εκλογών κάνει μόνο ο...πρωθυπουργός. Ο Σαμαράς θα προτείνει αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών (άρα το προνόμιο μένει 100% στον πρωθυπουργό).

Υπάρχουν και θετικά πάντως όπως η ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου, εκλογικό σύστημα που θα απαιτεί τα 3/5 της Βουλής, δημοψήφισμα αν συγκετρωθοέι αριθμός υπογραφών κ.α.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης