Ομολογία Σαμαρά και Βενιζέλου : Δεν έχουμε τους 180 βουλευτές για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Σαμαράς και Βενιζέλος ΟΜΟΛΟΓΗΣΑΝ ότι δεν έχουν τους 180 βουλευτές για να εκλέξουν Πρόεδρο Δημοκρατίας όπως σχεδίαζαν και μεταθέτουν αναγκαστικά την τελική μάχη για παραμονή τους στην εξουσία τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Το σχέδιο Σαμαρά ήταν αμέσως μετά την καλοκαιρινή περίοδο να συγκεντρωθούν από την συγκυβέρνηση (155 βουλευτές) την ΔΗΜΑΡ (τώρα 10) και τους ανεξάρτητους βουλευτές οι 180 και η εκλογή Προέδρου να γίνει 5 με 6 μήνες νωρίτερα (το επιτρέπει το Σύνταγμα). Θεωρητικά αυτό συνέφερε όχι μόνο την συγκυβέρνηση (θα συνέχιζε να κυβερνά) αλλά και την ΔΗΜΑΡ (με 1% σήμερα δεν την βοηθούν οι εκλογές να ανακάμψει) και τους ανεξάρτητους βουλευτές (δεν επιστρέφουν σπίτι τους!).

Ο κ. Σαμαράς ήθελε πρόωρη εκλογή Προέδρου για να μην φτάσει στον Φεβρουάριο οπότε τα παζάρια για να βρει τους 180 θα ήσαν πολύ πιο σκληρά λόγω της έλλειψης χρόνου για τακτικισμούς.

Το σχέδιο Σαμαρά είχε και συνέχεια. Αφού δεν θα υπάρχει πια περίπτωση πτώσης της κυβέρνησης τότε να ξεκι νούσαν οι συζητήσεις για το χρέος, τον τερματισμό των μνημονίων και άλλα συναφή.

Η καταμέτρηση των ανθρώπων του Σαμαρά δεν έφερε τον αριθμό 180 ούτε σαν πιθανότητα. Με την αποχώρηση δε της ΔΗΜΑΡ από στήριξη σε εκλογή Προέδρου, ο Σαμαράς ματαίωσε και το σχέδιο να συναντήσει έναν - έναν τους βουλευτές που μπορούσε να "πείσει" ΄να εκλέξουν από κοινού Πρόεδρο.

Στη συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου αφού διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός 180 δεν υπάρχει πια αποφασίστηκε να μετατεθεί η εκλογή Προέδρου για τον Φεβρουάριο. Το νεο σχέδιο είναι ακριβώς αντίστροφο : Πρώτα να γίνουν οι συζητήσεις για το χρέος και το τέλος των μμνημονίων και μετά (αν όλα έχουν πάει καλά επικοινωνιακά) να γίνει προσπάθεια να μαζέψουν τους 180.

Τώρα δεν τους έχουν.

 

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης