Δημαράς:"Αύριο πρέπει να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο"

"Αύριο πρέπει να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο", τόνισε ο Δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με θέμα την αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία απειλείται να μην γίνει λόγω των κινητοποίησεων των εργαζομένων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, " Είναι καθήκον όλων μας, όσων δηλώνουμε ότι σεβόμαστε τη δημοκρατία, να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία του ανώτερου θεσμικού οργάνου της πόλης. Αν δεν το πράξουμε βάζουμε την πόλη μας σε περιπέτειες"


Διαβάστε αναλυτικά το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Γιάννη Δημαρά:
Μετά από πρότασή μου συγκαλείται αύριο το πρωί το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης για να συζητήσει ένα από τα πιο σημαντικά, από τα πιο κρίσιμα θα έλεγα, για το μέλλον της πόλης θέματα.
Λόγω της κρισιμότητας του θέματος έχουν προσκληθεί να παραστούν στη συνεδρίαση και εκπρόσωποι των εργαζομένων, της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και οι Αχαιοί βουλευτές.


Εδώ και ένα μήνα γινόμαστε μάρτυρες ενός απαράδεκτου στις δημοκρατίες φαινομένου.
Ομάδα συνδικαλιστών και εργαζομένων εμποδίζει το Δημοτικό Συμβούλιο να συνεδριάσει, επειδή διαφωνεί με την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής επί του θέματος που έχει εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση.
Πρόκειται για μια πρωτοφανή τακτική, κατάφορα αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική.
Όμως πέραν της στάσης των συνδικαλιστών, ακατανόητη είναι και η στάση της δημοτικής αντιπολίτευσης, η οποία εδώ και ένα μήνα τηρεί σιγή ιχθύος αποφεύγοντας να πάρει θέση επί του πρωτοφανούς αυτού φαινομένου.


Έχοντας πλήρη συναίσθηση της κρισιμότητας της κατάστασης θα αποφύγω κρίσεις και ερμηνείες για την στάση της αντιπολίτευσης και των συνδικαλιστών, καθώς αυτή τη στιγμή προέχει να πρυτανεύσει η λογική και αύριο να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο για να συζητήσει το τεράστιο αυτό το θέμα.


Θέλω σήμερα δι' υμών να απευθύνω πρόσκληση σε όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους σε όποια παράταξη κι αν ανήκουν, σε όλους τους βουλευτές ανεξαρτήτως κόμματος, σε όλους τους εκπροσώπους φορέων που έχουν προσκληθεί, αύριο να δώσουν το παρών στη συνεδρίαση και να συμβάλλουν στη διεξαγωγή μιας εποικοδομητικής συζήτησης και στη λήψη μιας απόφασης που θα ανοίγει το δρόμο για την επίλυση του πιο οξυμένου τοπικού προβλήματος.


Η αυριανή συνεδρίαση, επαναλαμβάνω, είναι κρίσιμη. Γι αυτό δεν χωράνε παρελκυστικές τακτικές, δεν αρμόζουν τακτικής της λογικής «πετάμε την μπάλα έξω». Ακόμα και η επίκληση προσωπικών λόγων με σκοπό να δικαιολογήσει κάποιος την απουσία του από το Συμβούλιο, συνιστά εκδήλωση μειωμένου ενδιαφέροντος για το μέλλον αυτής της πόλης.


Καθείς δικαιούται να έχει την άποψή του και να την υπερασπιστεί μετά πάθους. Ουδείς όμως έχει δικαίωμα, να παρακωλύει τη συνεδρίαση. Και εκείνοι που εμποδίζουν τη συνεδρίαση του θεσμικού οργάνου, και εκείνοι που ανέχονται την παρεμπόδιση με την επίκληση διαφόρων προσχημάτων ή και δια της σιωπής είναι τα ίδιο υπόλογοι απέναντι στη δημοκρατία και απέναντι στην πόλη.


Θέλω να καλέσω τους εργαζόμενους να προσέλθουν και να συμμετέχουν σε έναν γόνιμο διάλογο, παρουσιάζοντας τα επιχειρήματά τους.
Απευθύνω έκκληση να επικρατήσει σύνεση και ψυχραιμία.
Υπενθυμίζω ότι ήδη η Αυτοδιοίκηση στην Αιτωλοακαρνανία και την Ηλεία έχουν ήδη προχωρήσει στη λήψη της σχετικής απόφασης για το εργοστάσιο απορριμμάτων.
Άραγε, σε αυτούς τους γειτονικούς νομούς υπάρχει άλλο πολιτικό καθεστώς;
Εκεί η ΠΟΕ-ΟΤΑ επιτρέπει το ξεπούλημα, όπως το ονομάζει και το απαγορεύει μόνον στην Αχαΐα;
Επαναλαμβάνω, θα μπορούσα να καταθέσω πλήθος επιχειρημάτων για να ερμηνεύσω την αντίδραση που εκδηλώνεται στην Πάτρα, αλλά θα το αποφύγω για να μην θεωρηθεί ότι ρίχνω λάδι στη φωτιά.
Αύριο πρέπει να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι καθήκον όλων μας, όσων δηλώνουμε ότι σεβόμαστε τη δημοκρατία, να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία του ανώτερου θεσμικού οργάνου της πόλης.


Αν δεν το πράξουμε βάζουμε την πόλη μας σε περιπέτειες.
Παράλληλα, στέλνουμε λάθος μηνύματα για τη λειτουργία της δημοκρατίας.
Και ειδικά αυτή την περίοδο που καθημερινώς γινόμαστε μάρτυρες φασιστικών συμπεριφορών από τα νεοναζιστικά τάγματα εφόδου, είναι εγκληματικό να υιοθετούμε ή να ανεχόμαστε συμπεριφορές που ακυρώνουν τις δημοκρατικές λειτουργίες και διαδικασίες.


Ας αναλογιστεί ο καθένας τις συνέπειες των πράξεών του και ας επικρατήσει η σύνεση.
Όλοι υποχρεούνται να πάρουν θέση. Θέση σαφή και ξεκάθαρη. Όπως το έπραξε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Καρπέτας, όπως το έπραξαν πέντε τοπικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως το έπραξε η ΔΗΜΑΡ. Επαναλαμβάνω, η σιωπή αποτελεί συνενοχή σε έναν αντιδημοκρατικό κατήφορο».