Θ. Καρπής: Σκάνδαλο το έργο στου Σκιαδά

Μετά από πρωτοβουλία του Δημάρχου Ερυμάνθου Θάνου Καρπή, πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλου, σύσκεψη με θέμα τα χρονίζοντα προβλήματα και οι εκκρεμότητες που υπάρχουν στο αρδευτικό έργο του ΤΟΕΒ της Τ.Κ. Σκιαδά.
Πρόκειται για ένα έργο το οποίο αν και θεωρητικά ολοκληρώθηκε από το 1997 εν τούτοις ακόμη δεν έχει λειτουργήσει.

Το αρδευτικό αυτό έργο το οποίο χρηματοδοτήθηκε από τα προγράμματα του Π.Ε.Π. και κόστισε 2,5 εκ. ευρώ περίπου, δεν κατέστη ποτέ λειτουργικό. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που ο ΤΟΕΒ Σκιαδά ουδέποτε το παρέλαβε. Αν και το έργο είχε από την αρχή πολύ σοβαρά προβλήματα με την στεγανότητα των δεξαμενών καθώς και την ποιότητα αρδευτικών αγωγών, εν τούτοις εξοφλήθηκε δίχως να γίνουν ούτε καν οι προβλεπόμενες δοκιμές.

Με βάση τη μελέτη επρόκειτο να αρδεύσει περισσότερα από 6.000 στρέμματα με σύγχρονο και οργανωμένο τρόπο.

Εν τω μεταξύ οι καλλιεργητές της περιοχής συνεχίζουν να αρδεύουν τα κτήματά τους με τον παραδοσιακό τρόπο μέσω χωμάτινου υδραυλάκου ο οποίος έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια τεραστίων ποσοτήτων νερού.

Το δυστύχημα είναι ότι επί μια σχεδόν δεκαπενταετία ένα έργο το οποίο χρηματοδοτήθηκε και κατασκευάστηκε για να καλύψει τις ζωτικές ανάγκες των αγροτών της Τ.Κ. Σκιαδά παραμένει ανενεργό και εγκαταλελειμμένο με τις εγκαταστάσεις τους να φθείρονται και να λεηλατούνται.

Όπως προέκυψε από τη σύσκεψη για να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις προκειμένου να λειτουργήσει το έργο είναι απαραίτητη η σύνταξη νέας μελέτης ενώ σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς των μηχανικών της Περιφέρειας το κόστος της αποκατάστασης θα υπερβεί τις 700.000 ευρώ.

Ο Θάνος Καρπής χαρακτήρισε την όλη διαδικασία «σκάνδαλο» και ζήτησε από την περιφέρεια να αναλάβει πρωτοβουλίες για την λειτουργία του αρδευτικού έργου. Για το σκοπό αυτό προγραμματίστηκε η πραγματοποίηση αυτοψίας στο έργο, κλιμακίων της Περιφέρειας και του Δήμου, για να εκτιμηθεί από κοντά η όλη κατάσταση.

Πάντως ο Θάνος Καρπής φέρεται αποφασισμένος να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια που υπάρχουν, όπως έκανε με τη Λιμνοδεξαμενή «Ντασκά» για να ολοκληρωθεί και να αποδοθεί το έργο στους κατοίκους της περιοχής που το έχουν ανάγκή.

Στη σύσκεψη εκτός από τον Δήμαρχο Ερυμάνθου και τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αχαΐας παραβρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Απόστολος Βγενόπουλος, ο Πρόεδρος ΤΟΕΒ Σκιαδά Βασίλης Σιμωτάς καθώς και ο Προϊστάμενος και μηχανικός της αρμόδιας Υπηρεσίας της Περιφέρειας.