(ΕΙΚΟΝΙΚΟ) EΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΧΑΙΑΣ: Προκλητικά αναξιοποίητες όλες οι μεγάλες δυνατότητες του νόμου

Το Επιμλητήριο Αχαίας, δεν εφαρμόζει τίποτε από τα σπουδαία που προβλέπει ο σχτικός νόμος: Εκθέσεις, Διαιτησίες, Έρευνες, Δημοψηφίσματα, Ενισχύσεις, Απολογισμοί (υποχρεωτικοί), Σεμινάρια, Εκδόσεις, και πολλά ακόμη

Στην προηγούμενη έκδοσή μας η "Μ" περιέγραψε ένα Επιμελητήριο Αχαίας που δεν ενημέρωσε ποτέ τα μέλη του. Μιλήσαμε για ένα απενεργοποιημένο

Επιμελητήριο, που ενώ είναι το ισχυρότερο εργαλείο ανάπτυξης για την τοπική οικονομία, προσφέρει ελάχιστη έως μηδενική ενημέρωση στις τοπικές επιχειρήσεις, δεν ασχολείται σοβαρά με τα αιτήματα τους και δεν έχει κανένα απολύτως σχέδιο για το μέλλον του νομού μας.

Οι θέσεις μας αυτές έχουν ήδη επιβεβαιωθεί στον δημόσιο διάλογο που έχει ξεκινήσει για το Επιμελητήριο εν όψει των εκλογών για την ανάδειξη νέου ΔΣ. Όλοι οι φορείς επιβεβαίωσαν δημοσίως ότι δεν έχουν καμία ενημέρωση για θέματα που τους απασχολούν.

Αρκετοί μάλιστα ήταν αυτοί που είπαν ότι η επαφή τους με το Επιμελητήριο είναι μηδενική. Στις δε έρευνες που δημοσιοποιήθηκαν το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν θα βλέπει τον λόγο να έχει καμία σχέση με (αυτό) το Επιμελητήριο.

Υπήρξε απάντηση σε όλα αυτά; Ναι υπήρξε: "Είμαστε συμβουλευτικό όργανο δεν μπορούμε να παίρνουμε αποφάσεις" είναι η δικαιολογία που περιφέρεται για να δικαιολογήσει την φοβερής έκτασης απραξία. 

Μια απλή υπενθύμιση του νόμου για τα Επιμελητήρια, θα αποδείξει ότι το κάθε Επιμελητήριο και πολύ περισσότερο ένα Επιμελητήριο με έδρα την τρίτη πόλη της χώρας και σε έναν νομό όπως η Αχαία, έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες αλλά και σοβαρές υποχρεώσεις απέναντι στα μέλη του. 

Το Επιμελητήριο είναι με βάση τον νόμο ο μοναδικός εκπρόσωπος του επιχειρείν στον νομό μας με πλήθος υποχρεώσεων που πρέπει να τηρεί. Και μέσα από τις δεκάδες δυνατότητες που ο ίδιος ο νόμος απαιτεί, οφείλει να είναι εμπράκτως ο ενδιάμεσος φορέας μεταξύ των μελών του, δηλαδή της αγοράς και τους κυβέρνησης, δηλαδή του κράτους.

Αυτή η ΔΙΠΛΗ κατεύθυνση πρέπει να είναι πλήρης και απόλυτα ουσιαστική ώστε το Επιμελητήριο να υπηρετεί τον ρόλο του. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία, η απερχόμενη Διοίκηση δεν έπραξε τίποτε απολύτως από όσα ο νόμος απαιτεί!

Οι ΤΡΕΙΣ ΚΥΡΙΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ με τις οποίες ξεκινά ο νόμος είναι: 

1. ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ για λιμνάζοντα θέματα κάθε κλάδου, με σκοπό την διόρθωση σε βάρος τους αδικιών, την ενίσχυση της ανάπτυξης τους, την αποδοχή δίκαιων διαχρονικών τους αιτημάτων.

2. ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ πληροφοριών σε κάθε εξέλιξη που αφορά τα μέλη ή τους κλάδους. Ακόμα και γνωμοδοτικών εισηγήσεων - προτάσεων ώστε να να διευκολύνονται και να ενημερώνονται απέναντι σε επενδυτικά προγράμματα, αλλαγές στο οικονομικό περιβάλλον, επιπτώσεις, ευκαιρίες.

3. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ όλων των μελών για την σύσταση της επιχείρησης τους, λειτουργία, αδειοδότηση, προσαρμογή σε νέους νόμους.

Στην συνέχεια ο νόμος αναφέρει και πολλές επί μέρους υποχρεώσεις του Επιμελητηρίου που ενισχύουν την τοπική οικονομία και κατ΄ επέκταση τα υγιή συμφέροντας κάθε μέλους χωριστά.

Να τονίσουμε πως δεν έγινε το παραμικρό ή κάτι ελάχιστο προσχηματικά για όσα ακολουθούν μέσα από τον νόμο. Δεν έγινε τίποτε από τα παρακάτω:  

- ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΕΩΝ για κάθε νέο νομοθέτημα που αφορά τα μέλη ή κλάδους και μάλιστα άμεσα (εντός 60 ημερών).

- ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ακόμα και ηλεκτρονικά, με το 1/3 των ταμειακών εντάξει μελών, για κάθε θέμα που τα μέλη θέλουν δημόσια να τοποθετηθούν. Η απόφαση των μελών κοινοποιείται στο Υπουργείο Οικονομικών.

- ΕΚΔΟΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΏΝ για την καταγωγή προϊόντων.

- ΕΚΠΟΝΕΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ανά κλάδο για την καταγραφή της θέσης τους στην αγορά αλλά και των προβλημάτων τους.

- ΕΠΙΛΥΕΙ με Διαιτησία εμπορικές διαφορές.

- ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ μόνιμες Εκθέσεις και Επιχειρηματικά Πάρκα.

- ΕΚΠΑΙΔΕΥΕΙ τα μέλη τους μέσω προγραμμάτων

- ΕΝΙΣΧΥΕΙ με το 5% των ετήσιων εσόδων του, επαγγελματικά Σωματεία και Συλλόγους 

- ΕΚΔΙΔΕΙ ή επιχορηγεί Βιβλία, περιοδικά και ηλεκτρονικές εκδόσεις

- ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Σεμινάρια, Συνέδρια, εκδίδοντας και βεβαιώσεις σε όποιον συμμετέχει.

- ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙ διαρκώς με τα μέλη του και έχει υποχρεωτικά ιστοσελίδα πλήρως ενημερωμένη σε καθημερινή βάση.

- ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Κέντρα Υποστήριξης για συνεργασία με τα ΚΕΠ και διεκπεραιώσεις υποθέσεων των μελών.

Το Επιμελητήριο Αχαίας με βάση τον νόμο 4497/2017 έχει λοιπόν  την ευθύνη για συγκροτημένες δράσεις που αφορούν την επαγγελματική δραστηριότητα όλων των μελών του αλλά και ότι αφορά την ανάπτυξη και την προστασία του εμπορίου, της βιομηχανίας, της βιοτεχνίας, των υπηρεσιών των εξαγωγών. Πρόκειται για ένα πλήθος υποχρεώσεων που σκοπό έχει την στήριξη, ενημέρωση και εκπροσώπηση και των μελών τους και των κλάδων τους.

Επί χρόνια όμως ο νόμος έχει περιφρονηθεί. Έχουν ακυρωθεί πλήρως οι δυνατότητες παρέμβασης για σημαντικά θέματα των μελών του, η ενημέρωση είναι μηδενική, ενώ δεν έχει γίνει ποτέ ο εξαμηνιαίος απολογισμός που υποχρεωτικά επιβάλλει ο νόμος.

Το Επιμελητήριο Αχαίας είναι λοιπόν ένα ΕΙΚΟΝΙΚΟ Επιμελητήριο μόνο για το θεαθήναι και δεν έχει καμία σχέση με όσα θα έπρεπε να λειτουργεί υπέρ των μελών τους. Όπως είχαμε γράψει λοιπόν και στην προηγούμενη έκδοση μας αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Και είναι τα χιλιάδες μέλη του που πρέπει να πάρουν στα χέρια τους την αναγέννηση του.