Τράπεζες: Θα μας βρείτε στο... internet

ΑΤΜ

Εκατοντάδες υποκαταστήματα ΑΤΜ πρόκειται να καταργηθούν μέσα στο 2012 από τις ελληνικές τράπεζες για λόγους οικονομίας. Μάλιστα αναμένεται να δοθεί έμφαση στο internet banking που με σχεδόν μηδενικό κόστος μπορεί κανείς να πραγματοποιεί μεταφορές κεφαλαίων, πληρωμές λογαριασμών, χρηματιστηριακές συναλλαγές, αγορές κ.α. Να σημειωθεί ότι τα ΑΤΜ πραγματοποιούν ετησίως σχεδόν το 80% των συνολικών αναλήψεων μετρητών (περίπου 50 δισ.), και όμως θα υπάρξει πολιτική περιορισμού τους.

Το 2011 στην Ελλάδα υπήρχαν 4.180 τραπεζικά καταστήματα, μόλις 100 λιγότερα από ότι το 2009. Φέτος τα καταστήματα θα περιοριστούν σημαντικά, σε μια προσπάθεια των τραπεζών να περιορίσουν τα λειτουργικά τους κόστη. Παράλληλα το 2011 λειτουργούσαν 7.300 ΑΤΜ, δηλαδή 320 λιγότερα από το 2009. Και ο αριθμός των ΑΤΜ θα μειωθεί σημαντικά.

Οι τράπεζες προσπαθούν, όχι μόνο με τον περιορισμό των σημείων τους, αλλά και με διακριτικές απολύσεις, πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, σιωπηρές καταργήσεις μπόνους και κουρέματα μισθών έως και 20% να μειώσουν τις μεγάλες ζημίες από την μη πληρωμή δανείων και τη διαχείριση των ελληνικών ομολόγων.

Η στροφή στη χρήση του internet, φαντάζει σαν μια σοβαρή λύση, γιατί περιορίζει το λειτουργικό κόστος και το προσωπικό.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης