Τα υπέρογκα φορολογικά πρόστιμα μετέτρεψαν χρέη προς το Δημόσιο που θα μπορούσαν να καταβληθούν σε εικονικά...

φορολογικά χρέη

Μπάχαλο. Αυτή η λέξη περιγράφει το τι συμβαίνει με τα χρέη προς το Δημόσιο. Στο μεγαλύτερο μέρος τους τα χρέη αυτά είναι ΕΙΚΟΝΙΚΑ. Δηλαδή τερατώδη πρόστιμα επί των αρχικών ποινών που μετέτρεψαν τις οφειλές σε απόλυτη αδυναμία αποπληρωμής τους.

Έτσι λοιπόν σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου από τους 1,9 εκατ. οφειλέτες του Δημοσίου οι 1,8 χρωστούν ποσά κάτω των 10.000 ευρώ ο καθένας και συνολικά λίγο πάνω από 1,8 δις ευρώ. Επίσης “στόχο” αποτελούν και 108.000 φορολογούμενοι που οφείλουν ποσά από 10.001 έως και 100.000 ευρώ και συνολικά 3 δις ευρώ.

Από την άλλη είναι εξαιρετικά δύσκολο να προκύψουν άμεσα έσοδα από τους 23 χιλιάδες φορολογούμενους με ποσά οφειλής άνω των 100.000 ευρώ ο καθένας. Κι αυτό γιατί σε αυτή την κατηγορία περιέχονται δεκάδες εταιρείες χωρίς δραστηριότητα πια, πτωχευμένες ή κατεστρεμένες, αλλά και φυσικά πρόσωπα με... εικονικά  χρέη που ελέω απίστευτων προσαυξήσεων έχουν φθάσει σε ιλιγγιώδη ύψη (δεκάδες ή και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ)

Τι κάνει τώρα το έξυπνο ελληνικό κράτος; Προχωρά σε κατασχέσεις για χρέη άνω ρων... 300 ευρώ. Το μέτρο της κατάσχεσης «απαιτήσεων εις χείρας τρίτων», δηλαδή κατασχέσεων μισθών, συντάξεων, ενοικίων, επιδοτήσεων ενεργοποιείται για όσους χρωστούν στο Δημόσιο ποσά από 300 ευρώ ενώ το ακατάσχετο για μισθούς και συντάξεις έχει οριστεί στα 1.000 ευρώ. (δηλαδή στους λογαριασμούς μισθοδοσίας και καταβολής συντάξεων θα πρέπει μετά την κατάσχεση να απομένουν 1.000 ευρώ).

Η κυβέρνηση προσφέρει και ρύθμιση: 100 ευρώ το μήνα όσα κι αν χρωστάς. Ισχύει αυτό; Πόσα να χρωστάς; Δεν έχει διευκρινιστεί...

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης