Σε δυο δόσεις το νέο φορολογικό νομοσχέδιο: Πρώτα η κατάργηση του Κώδικα Στοιχείων και μετά καθολικό πόθεν έσχες

Νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών και θα έρθει άμεσα στη Βουλή έχει να κάνει με την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, την εφαρμογή νέου ποινολογίου της εφορίας και των τελωνείων, διατάξεις για την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή που θα οδηγήσει σε αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης κατά περίπου 40 λεπτά στο λίτρο κ.α..

Στο υπουργείο Οικονομικών ευελπιστούν ότι στο ίδιο νομοσχέδιο θα υπάρχει πρόβλεψη για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% από 23% σήμερα. Αμέσως μετά την ψήφιση του παραπάνω νομοσχεδίου θα δοθεί προτεραιότητα στη σύνταξη του επόμενου που θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, ακινήτων κτλ.

Μία από τις προτάσεις που θα συζητηθεί σε συνεργασία με την Τρόικα είναι να φορολογούνται τα εισοδήματα αφού πρώτα αφαιρεθούν όλες οι δαπάνες που πραγματοποιούν τα νοικοκυριά με εξαίρεση τις δαπάνες για πληρωμή ΔΕΗ, τηλεφωνίας (σταθερή και κινητής), ύδρευσης, απόκτησης ακινήτων, αυτοκινήτων κτλ.

Το ποσό που θα προκύπτει μετά την αφαίρεση όλων των καταναλωτικών δαπανών που θα προκύπτουν με αποδείξεις (χειρόγραφες ή μέσω της ηλεκτρονικής κάρτας αποδείξεων) θα φορολογείται στη συνέχεια με κλιμακωτούς συντελεστές που θα ξεκινούν από 20% - 25%.

Αν τελικά ισχύει ο παραπάνω τρόπος φορολογίας, τότε ουσιαστικά το αφορολόγητο των πολιτών θα ταυτίζεται με τις αποδείξεις που έχουν συγκεντρώσει. Όμως, θα υπάρχουν αρκετές «δικλείδες ασφαλείας» ώστε να μην μπορεί κάποιος να δηλώσει καταναλωτικές δαπάνες ίσες με το πραγματικό του εισόδημα και έτσι να μην πληρώσει ούτε ένα ευρώ φόρο! Από την άλλη όμως κάθε φορά που ο πολίτης θα ζητά απόδειξη για να αυξήσει το αφορολόγητό του, το κράτος θα έχει διπλό όφελος καθώς και φόρο εισοδήματος θα επιβάλει στα καθαρά κέρδη του επιτηδευματία που εκδίδει την απόδειξη και ΦΠΑ θα εισπράττει.

Από την άλλη, δεδομένα θεωρούνται η κατάργηση των φοροαπαλλαγών, οι αλλαγές στα κλιμάκια φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων με πιθανή αύξηση του αφορολογήτου στις 8.000 ευρώ και η παροχή κινήτρων για απόκτηση «φορολογικής κατοικίας» για οικονομικά εύρωστους αλλοδαπούς, με σκοπό ξένοι επιχειρηματίες να εγκαταστήσουν την φορολογική έδρα τους στη χώρα μας κτλ.

Παράλληλα, το φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπει την πλήρη εφαρμογή ηλεκτρονικού περιουσιολογίου για κινητή και ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Όποιος δεν «συμμορφωθεί» θα διώκεται ποινικά και θα του επιβάλλονται χρηματικές ποινές. Πρόκειται για την ουσιαστική εφαρμογή καθολικού «Πόθεν Εσχες» το οποίο θα παρακολουθείται ηλεκτρονικά από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης