ΣΕΤΕ : Θέλουμε αύξηση της τουριστικής προσέλευσης; Να μειωθούν φόροι και κόστη του κλάδου

Μείωση φόρων στον τουριστικό κλάδο ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των 24 εκατ. αφίξεων και να προστεθούν 5-6 μονάδες στο ΑΕΠ της χώρας έως το 2021 προτείνει ο ΣΕΤΕ βασιζόμενος σε μελέτη που διενήργησε για τον τουρισμό η McKinsey. Ειδικότερα, προτείνει τη διατήρηση του ΦΠΑ εστίασης στο 13% με δεδομένο ότι τα τουριστικά πακέτα για το 2014 έχουν υπογραφεί και τιμολογηθεί με αυτό τον συντελεστή.

Ο ΣΕΤΕ, προτείνει επίσης τη μείωση του ΦΠΑ των τουριστικών λιμένων στο 13% για την ενίσχυση των δημόσιων εσόδων και τη μείωση του ΦΠΑ της Ακτοπλοΐας στο 6,5%. Ακόμη την κατάργηση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων.

Οπως υποστηρίζει ακόμη και σε τομείς όπως ο τουρισμός όπου θα μπορούσαν να γίνουν συναλλαγές και να αξιοποιηθούν αδρανή ακίνητα π.χ. ξενοδοχεία ο φόρος είναι τροχοπέδη. Ο ΣΕΤΕ εκτιμά τα αδρανή ή υπολειτουργούντα ξενοδοχειακά ακίνητα σε 50.000 κλίνες με επενδυτική προοπτική ύψους 3 δισ. ευρώ.

Μόνο η τουριστική κατοικία, για την οποία ζητείται μείωση του ΦΠΑ στο 6,5%, μπορεί να δώσει 1,5 δισ. ευρώ κατ’ έτος. Σε ό,τι αφορά το Τέλος παραμονής πλόων των πλοίων αναψυχής και των μικρών σκαφών άνω των 12 μ. επισημαίνει ότι δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 100 ευρώ ανά μέτρο με έκπτωση 50% στα επαγγελματικά.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης