Σαράντα εισηγμένες αποχαιρετούν σύντομα το Χρηματιστήριο Αθηνών

Σαράντα εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα το εγκαταλείψουν με τις μετοχές τους να βρίσκονται εκτός διαπραγμάτευσης ή να έχουν δυσμενέστατα οικονομικά στοιχεία. Συνολικά 180 εισηγμένες έχουν διαγραφεί από το Χρηματιστήριο Αθηνών από το 1997 έως και το 2012.

Η χρονιά με τις περισσότερες διαγραφές ήταν το 2006, όταν αποχαιρέτησαν 41 μετοχές το χρηματιστηριακό ταμπλό. Οι πρώτες που πήραν σειρά ήταν οι εξής εταιρείες: Ipirotiki Software & Publications, ΔΑΝΕ, Connection, Datamedia, Ευρωπαϊκή Τεχνική, Τεχνοδομή, Δάριγκ, Δυναμική Ζωή, Intersonic, Εμφασις, Domus, Cosmos, Globe, Θεσσαλική, Φιλίππου Δομικά Εργα, Ξιφίας.

Στην ιστορία του Χρηματιστηρίου και ειδικότερα από τη δεκαετία του 1990, είχαμε 9 περιπτώσεις εισηγμένων που αποτέλεσαν τα «ναυάγια» της αγοράς, αφού οδηγήθηκαν σε χρεοκοπία, προκαλώντας οικονομική καταστροφή σε χιλιάδες μικρομετόχους.

Οι πιο κραυγαλέες περιπτώσεις εταιριών-φούσκας που διεγραφησαν ήταν οι εξής: ΔΑΝΕ, Θεσσαλική, Ξιφίας, Δυναμική Ζωή, Κεράνης Συμμετοχών, Sex Form, Intersat, Stabilton, Ipirotiki Software.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης