Ρεκόρ ληξιπρόθεσμων χρεών τον Ιανουάριο

«Βόμβα» χρεών, έτοιμη να εκραγεί στα θεμέλια της πραγματικής οικονομίας, αποτελούν πλέον οι απλήρωτοι φόροι και τα πρόστιμα που αφήνουν κάθε μήνα πίσω τους οι φορολογούμενοι, οι οποίοι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στη φοροκαταιγίδα των μνημονιακών μέτρων, με αποτέλεσμα να βρίσκονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις, πλειστηριασμούς και όλα τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Η δραματική κατάσταση των φορολογουμένων πιστοποιείται άλλωστε από το γεγονός ότι ένας στους δύο έχει ήδη κάποια οφειλή στην εφορία, ενώ ένας στους πέντε έχει εκτεθεί στα αναγκαστικά μέτρα και ένας στους δέκα έχει υποστεί τις συνέπειές τους.

Τα νέα στοιχεία για την πορεία των ληξιπρόθεσμων χρεών κατά τον πρώτο μήνα του τρέχοντος έτους είναι αποκαλυπτικά των συνθηκών ασφυξίας που επικρατούν στην κοινωνία και την οικονομία αφού, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τον Ιανουάριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές εκτοξεύτηκαν στο 1,630 δισ. ευρώ.

Τα νέα από την πορεία των ληξιπρόθεσμων χρεών έχουν ήδη σημάνει συναγερμό στην ΑΑΔΕ καθώς καταρρίπτουν κάθε ρεκόρ και του 2016, οπότε τα ληξιπρόθεσμα ανήλθαν στα 13,906 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα οι συνολικές πλέον οφειλές να έχουν σκαρφαλώσει από τα 95,290 δισ. ευρώ, που ήταν στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς, στα 96,920 δισ. ευρώ.

Χρέη που «τρομάζουν» το οικονομικό επιτελείο καθώς γνωρίζει ότι η φοροδοτική ικανότητα των φορολογουμένων έχει εξαντληθεί, όπως φανερώνουν άλλωστε και τα πρόσφατα στοιχεία των φορολογικών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, ενώ βρισκόμαστε μόλις στην αρχή ενός δύσκολου φορολογικού έτους, αφού τους επόμενους μήνες θα «ξεδιπλωθεί» και όλο το «πακέτο» των ψηφισθέντων μέτρων στο πλαίσιο εφαρμογής των μέτρων του τρίτου μνημονίου.

Μέτρα τα οποία θα επιτείνουν την έλλειψη ρευστότητας, αφού η περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων θα συρρικνώσει ακόμη περισσότερο την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αγορά, τους τζίρους των επιχειρήσεων, τις θέσεις εργασίας, αλλά ακόμη και τις εισπράξεις του Δημοσίου.

Η πορεία των ληξιπρόθεσμων επιβεβαιώνει εξάλλου και τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, σύμφωνα με τις οποίες έχει μειωθεί η εισπραξιμότητα των φόρων στο 50% από 75% που ήταν το 2010.

Μείωση η οποία φυσικά οφείλεται και στο γεγονός ότι πλέον οι φορολογούμενοι δεν έχουν εναλλακτικές για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, αφού η «πόρτα» της ρύθμισης των 100 δόσεων έχει ήδη κλείσει προ πολλού, ενώ ακόμη και όσοι έχουν ενταχθεί σε αυτή μπορεί με τις αλλαγές που έχουν επέλθει βάσει του τρίτου μνημονίου και την αυστηροποίηση του πλαισίου, την αύξηση του επιτοκίου, αλλά και την εξόφληση τρεχουσών οφειλών σε ιδιαίτερα περιορισμένο χρονικό διάστημα, να σταματήσουν να πληρώνουν.

Επισημαίνεται άλλωστε ότι με βάση τα ισχύοντα, ουσιαστικά η μόνη περίπτωση για όσους επιθυμούν να ρυθμίσουν πλέον τις οφειλές τους είναι να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12 ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, 24 δόσεων.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/με πληροφορίες από naftemporiki

Δείτε επίσης