Πουλήστε (δημόσια περιουσία) γιατί... χανόμαστε

Η κυβέρνηση ελπίζει πια μόνο στις αποκρατικοποιήσεις για έσοδα (όλα τα υπόλοιπα μεγέθη καταρρέουν). Τον Μάρτιο αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτοι διαγωνισμοί για την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αλλά και η κατάθεση του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση των ΚΤΕΛ με ορίζοντα έναρξης το 2015, σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών και Ανάπτυξης. 

Τα περιφερειακά αεροδρόμια, σύμφωνα με κύκλους του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), θα βγουν σε διεθνή διαγωνισμό ως το τέλος του Μαρτίου, και δεν θα είναι περισσότερα από 22. 

Όπως αναφέρουν πηγές του ΤΑΙΠΕΔ, τα βασικά κριτήρια θα είναι η γεωγραφική θέση, τα οικονομικά στοιχειά των αεροδρομίων (πραγματοποιηθείσες επενδύσεις, επιβατική κίνηση κτλ), αλλά και οι τυχόν πιθανοί συνδυασμοί τους. 

Στο μεταξύ εξελίσσονται συζητήσεις με την Κομισιόν για την απελευθέρωση των ΚΤΕΛ. Μέσα στον Μάρτιο θα παρουσιαστεί το σχέδιο νόμου για το άνοιγμα των οδικών επιβατικών μεταφορών, το οποία προγραμματίζεται για το 2015. Έτσι, εν όψει του ανοίγματος της αγοράς σχεδιάζεται η επιδότηση των «άγονων» δρομολογίων, κατά τα πρότυπα της αεροπορίας και της ακτοπλοΐας. 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης