Πληρώνει τα χρέη του το Δημοσιο

δημοσιο, χρεη, ιδιωτες,

Με δύο χρόνια καθυστέρηση, φαίνεται να ανοίγει πλέον η «κάνουλα» των πληρωμών των χρεών του δημοσίου προς τους ιδιώτες, με ρυθμούς που τον Φεβρουάριο και Μάρτιο αγγίζουν ή και ξεπερνούν το ένα δισ. ευρώ. 

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας τον Φεβρουάριο συνεχίστηκε, με επιταχυνόμενο ρυθμό, η διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα προς ιδιώτες.

Από τον Δεκέμβριο έως τέλος Φεβρουαρίου,  στην αγορά «έχουν πέσει» σχεδον ένα δισ. το ευρώ. Το Γενικό Λογιστήριο ενέκρινε να δοθούν κονδύλια στα υπουργεία και τους φορείς του δημοσίου 2,27 δισ. ευρώ (έως τέλος Φεβρουαρίου) για να πληρώσουν τους ιδιώτες στους οποίους τα χρωστούν, ενώ έως τέλος Μαρτίου θα έχει εγκρίνει συνολικά 3,68 δισ. (όλα χρέη από το 2011 και μόνο προς το παρόν).

Στέλεχος του οικονομικού επιτελείου ανέφερε ότι από εδώ και πέρα θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες και θα φθάνουν γρηγορότερα στους τελικούς δικαιούχους τα κεφάλαια, καθώς ο μεγάλος όγκος οφειλών αφορά στον κλάδο της υγείας και τώρα ολοκληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο, αλλά και το «κούρεμα» των χρεών.

Μάλιστα, εκτιμάται ότι στο τέλος Μαρτίου θα έχουν αποπληρωθεί τα 787 εκατ. ευρώ των επιστροφών φόρων.

Επίσης, κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου επισήμανε ότι στόχος είναι μέχρι τα τέλη του έτους, να έχουν εξοφληθεί όλες οι οφειλές που δημιουργήθηκαν μέχρι το τέλος του 2011, χωρίς να σημαίνει ότι δεν αποπληρώνονται ταυτόχρονα και οφειλές που δημιουργήθηκαν πέρυσι.


Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης