Περίπου 20 δισ. ευρώ Ελλήνων, βρίσκονται αφορολόγητα στην Ελβετία

Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Ντερ Σπίγκελ», η Ελλάδα βρίσκεται κοντά σε συμφωνία (για την αποκάλυψη μεγαλοκαταθετών) με τις ελβετικές αρχές, η οποία ίσως υπογραφεί εντός του Σεπτεμβρίου στα πρότυπα αντίστοιχων συμφωνιών που έγιναν με τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστρία.

Προς την κατεύθυνση αυτή, την ερχόμενη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης θα συναντηθεί με την αρμόδια υπουργό της Ελβετίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκτιμάται πως σε ελβετικές τράπεζες βρίσκονται περίπου 20 δισ. ευρώ Ελλήνων και το 99% του ποσού αυτού φέρεται να μην έχει δηλωθεί και φορολογηθεί.

Στόχος της συμφωνίας θα είναι η φορολόγηση αυτών των αδήλωτων κεφαλαίων με συντελεστή μεταξύ 20% και 30% ώστε να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία 4-6 δισ. ευρώ.

Το «Σπίγκελ» αναφέρει πως κατόπιν πολύμηνων καθυστερήσεων η ελληνική κυβέρνηση θέλει τώρα να υλοποιήσει τη συμφωνία το συντομότερο δυνατόν, αφενός για να ενισχύσει τα κρατικά ταμεία, αφετέρου για να δείξει εμπράκτως ότι προχωρά με σοβαρότητα στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. «Η Ελλάδα χρειάζεται απεγνωσμένα μια νίκη στη μάχη της κατά της εκτεταμένης φοροδιαφυγής» σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης