Ούτε οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να μας βγάλουν από την ύφεση..;

Οι μεταρρυθμίσεις δεν αντιμετωπίζουν την ύφεση. Ο Βάιος Παπανάγνου, γράφει στο Βήμα: "Ένα ψέμα που ακούμε τα τελευταία 2 χρόνια, είναι ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε οδηγηθεί στην ανάπτυξη επειδή δεν κάναμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ήδη από το πρώτο μνημόνιο, ότι δεν έχουμε δείξει τον απαραίτητο ζήλο. Οπως επισημαίνει και ο διάσημος οικονομιλόγος Μπόφινγκερ βλέποντας στα στοιχεία από τη δεδομένη θέληση για αλλαγές και την υλοποίηση τους στην Ελλάδα, είναι πλέον πολύ προφανές ότι ούτε αυτές, ούτε η δημοσιονομική εξυγίανση δεν πρόκειται να μας βγάλουν από την ύφεση...".

(Συνοπτικά αυτά που προτείνει Ο Μπόφιγκερ είναι ο διαχωρισμός μεταξύ νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, η δημιουργία Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών, η κοινή εγγύηση για το δανεισμό των χωρών και η εποπτεία των τραπεζών).

Και συνεχίζει ο Παπανάγνου: "Το γεγονός ότι ένας οικονομολόγος που μπορεί να επιδρά στη γερμανική πολιτική υποστηρίζει θέσεις επωφελείς για τη χώρα μας καταδεικνύει ακόμα ένα ψέμα εσωτερικής κατανάλωσης.

Ακόμα και για τον ΟΟΣΑ του οποίου οι συστάσεις ταυτίζονται με τις μνημονιακές υποχρεώσεις που ελέγχει η Τρόικα δεν υπάρχει διαφοροποίηση μέτρων και διαρθρωτικών αλλαγών. Οι μεταρρυθμίσεις είναι τα μέτρα. Για παράδειγμα μερικά από αυτά που μετρώνται για να καταγραφεί η πρόοδος είναι το κόψιμο φοροαπαλλαγών, η αύξηση του ΦΠΑ, η έκτακτη φορολόγηση της ιδιοκτησίας, το κόψιμο των συντάξεων και με λίγα λόγια όλα αυτά που εμείς περιγράφουμε ως εισπρακτικά μέτρα.

Αν κάποιοι πιστεύουν ότι αναγκαζόμαστε να τα κάνουμε αυτά, επειδή οι μεταρρυθμίσεις που θα μας φέρουν έσοδα δεν επιτυγχάνουν, κάνουν λάθος. Δεν υπάρχει κάτι άλλο. Κάνουμε αυτά που μας λένε, με μεγαλύτερο ζήλο από ότι οι άλλοι, με τα περιθώρια που μας επιτρέπουν οι αγκυλώσεις της διαφθοράς, και όλα αυτά δεν θα μας σώσουν από την ύφεση..."

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης