Η πρόβλεψη σώζει κατά 90% στον καρκίνο του λάρυγγα

Μια ακόμη καλή είδηση από την μαχόμενη ιατρική. Ιάσιμος σε ποσοστό άνω του 90% είναι πλέον ο καρκίνος του λάρυγγα, εφόσον διαγνωστεί έγκαιρα!

Αυτό τονίστηκε σε συνέδριο, που διοργάνωσαν στις 27 και 28 Ιανουαρίου στη Λειψία της Γερμανίας με θέμα "EarlyCanceroftheLarynx", οι επιστημονικές εταιρείες ELS(EuropeanLaryngologySociety), ESO(EuropeanSchoolofOncology) και η Πανεπιστημιακή Κλινική Κεφαλής και Τραχήλου της Λειψίας.

«Η εξέλιξη στη χειρουργική αφαίρεση του όγκου ( με ραδιοσυχνότητες και laser) και τη θεραπεία σε συνδυασμό με την έγκαιρη διάγνωση μας δίνει ποσοστά ίασης πάνω από 90%» αναφέρει ο  διαπρεπής  Χειρουργός  Ωτορινολαρυγγολόγος  Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντής  του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της ΩΡΛ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ», που παρακολούθησε το συνέδριο.

60% των περιπτώσεων  του καρκίνου του λάρυγγα εμφανίζεται σε άτομα ηλικία από 55 μέχρι 74 χρόνων, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών είναι τα 65 χρόνια. Η αναλογία ανδρών γυναικών είναι 5,6 με 1,1.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ  ενοχοποιούνται  για την εμφάνιση του καρκίνου του λάρυγγα. Επίσης  οι δυο αυτοί παράγοντες μειώνουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

« Ασθενείς με καρκίνο του λάρυγγα που συνεχίζουν να καπνίζουν και να πίνουν είναι λιγότερο πιθανό να θεραπευτούν και πιο πιθανό να αναπτύξουν ένα δευτεροπαθή όγκο» εξηγεί ο κ Αρτόπουλος.

Κάθε χρόνο έχουμε 3,2 νέα κρούσματα καρκίνου του λάρυγγα ανά 100.000 πληθυσμού και 1,1 θανάτους στον ίδιο αριθμό πολιτών.

«ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ» ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΛΑΡΥΓΓΑ

Είναι απαραίτητος ο ιατρικός έλεγχος αν έχετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

 

ØΦαρυγγίτιδα ή βήχα που δεν υποχωρεί,

ØΠρόβλημα ή πόνο κατά την κατάποση,

ØΠόνο στο αυτί,

Ø Εμφανή διόγκωση στο λαιμό,

                                    ØΑλλαγή ή βραχνάδα στη φωνή.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης