Οι Τράπεζες σε φάση προσαρμογής και το 2014 - Βρίσκονται σε δεινή θέση παρά την θυσία μικρομετόχων και την εξαφάνιση αντιπάλων

συστημικές τράπεζες

Στη διάρκεια του 2013 εξαφάνισαν από τον τραπεζικό χάρτη περισσότερα από 10 τραπεζικά brand name καθώς εξαγοράστηκαν και συγχωνεύθηκαν από τις τέσσερις μεγάλες συστημικές τράπεζες που δημιουργήθηκαν. Υπήρξαν χιλιάδες θύματα από αυτή την πολιτική (μικρομέτοχοι, μεριδιούχοι συνεταιριστικών τραπεζών έχασαν και το τελευταίο ευρώ που είχαν τοποθετήσει), υποτίθεται στο όνομα της τραπεζικής εξυγίανσης.

Τώρα απέμειναν 4 συστημικές Τράπεζες που ελέγχουν πάνω από το 90% της αγοράς. Θα απολύσουν το 30% των υπαλλήλων τους, κλείνουν εκατοντάδες καταστήματα και ετοιμάζονται να διαχειριστούν τα κόκκινα δάνεια (που είναι πολύ περισσότερα από το 31% που αναφέρουν επίσημα - άλλα τόσα περίπου τα εμφανίζουν δήθεν ως ενεργά). Ένας πολύ μεγάλος αριθμός δανείων ενώ στην πραγματικότητα δεν εξυπηρετίται καθόλου, εμφανίζεται ψευδώς στα ενεργά δάνεια (ενεργητικό) για ψυχολογικούς και πολιτικούς λόγους.

Οι τράπεζες έχουν ακόμη να διαχειριστούν τις επενδύσεις στην Βαλκανική (πουλώντας..) αθώς και τα δάνεια που έχουν δώσει εκεί. Μέγα πρόβλημα οι καταθέσεις. Οι κατασχέσεις από το Δημόσιο, η εξακρίβωση της προέλευσης χρημάτων κ.λπ. έχουν αφήσει τις Τράπεζες χωρίς αποταμιευτικό κοινό.

Αν δεν επιτευχθεί αύξηση της προσφοράς κεφαλαίων από τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές προς τις εγχώριες τράπεζες και δεν υπάρξει επιστροφή των καταθέσεων λιανικής, δεν προκειται να υπάρξουν κεφάλαια για να ενισχύσουν με χρηματοδότηση την αγορά.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης