Οι συστημικές τράπεζες είναι πάντα ζημιογόνες και "βουλιαγμένες"

Παρά τις τρεις ανακεφαλοποιήσεις, οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν "βουλιαγμένες", σταθερά ζημιογόνες, μη έχοντας την δύναμη να ενισχύσουν την οικονομία. Οι τράπεζες με τα σημερινά τους μεγέθη και την κατάσταση της οικονομίας δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν.

«Είτε θα πρέπει να γίνουν λιγότερες είτε να παραμείνουν οι ίδιες αλλά με μικρότερο μέγεθος» τονίζουν τραπεζικοί κύκλοι. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των εργαζομένων στον τραπεζικό κλάδο θα πρέπει να μειωθεί περαιτέρω ως και 10.000. Ταυτόχρονα συνεχίζεται η συρρίκνωση των τραπεζικών δικτύων με καθημερινό κλέισιμο καταστημάτων.

Ο αριθμός των τραπεζικών καταστημάτων των ελληνικών τραπεζών ήδη έχει μειωθεί κατά 37% από το ζενίθ του που καταγράφεται το 2009. Τότε ο κλάδος αριθμούσε 19 ελληνικές τράπεζες και σήμερα μόλις πέντε. Την πενταετία 2011-2015 έχουν κλείσει περίπου 1.300 καταστήματα, αριθμός που αντιστοιχεί σε ρυθμό κλεισίματος ενός καταστήματος κάθε εργάσιμη ημέρα!

Οσον αφορά τους εργαζομένους, από περίπου 60.800 που ήταν στα τέλη του 2008, όταν καταγράφεται ο υψηλότερος αριθμός, υποχώρησαν σε 43.750 στα τέλη του 2014. Δηλαδή, μειώθηκαν κατά 28%.

Σήμερα οι τράπεζες προσλαμβάνουν λιγότερους υπαλλήλους από αυτούς που συνταξιοδοτούνται και παράλληλα εφαρμόζουν προγράμματα εθελουσίας εξόδου. Ενα τέτοιο πρόγραμμα «τρέχει» ως τα τέλη του μήνα η Eurobank με στόχο τη μείωση του προσωπικού κατά 1.000 άτομα.

Βεβαίως με τα σημερινά δεδομένα στην αγορά εργασίας, όπου όποιος αποχωρεί δύσκολα βρίσκει δουλειά, τα προγράμματα αυτά δεν έχουν την ανταπόκριση του παρελθόντος.

* Σήμερα οι Τράπεζες δεν ανήκουν σε Έλληνες αλλά ξένους επενδυτές, ορίζονται νέα ΔΣ επίσης με στελέχη από άλλες χώρες και ετοιμάζονται να "διαζειριστούν" τα κόκκινα δάνεια με τ'έτοιο τρόπο ώστε να απαλλαγούν από αυτά εισπράττοντας ότι μπορούν.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης