Μνημονιακή δέσμευση να μην υπάρχει ούτε μια κρατική Τράπεζα! - Πολλά τα δισ. ευρώ που λιμνάζουν σε ανενεργούς λογαριασμούς - Το υγιές ΤΤ

Στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο υπάρχει ένα ποσό που φτάνει τα 3 δισ. ευρώ σε... ανενεργούς λογαριασμούς οι οποίοι έχουν να κινηθούν πάνω από 20 χρόνια! Αυτό αποκαλύπτει με συνέντευξή του στο molonoti.gr, ο κ. Έκτωρ Καββαδίας, στέλεχος της Τράπεζας και υψηλό συνδικαλιστικό στέλεχος του Σωματείου εργαζομένων.

Η αποκάλυψη αυτή γίνεται λίγες μόνο ημέρες μετά την απόφαση της κυβέρνησης να εισπράξει όλα τα χρήματα ανενεργών λογαριασμών πάνω από 20 χρόνια. Με μια αναγωγή, μπορεί να υποθέσει κανείς ότι το σύνολο των χρημάτων σε τέτοιους λογαριασμούς, ξεπερνά τα 11,5 δισ. ευρώ του μνημονίου - 3! Δηλαδή αν η κυβέρνηση εισέπραττε έγκαιρα αυτά τα χρήματα, δεν θα υπήρχε λόγος για τις τελευταίες περικοπές μισθών.

Εφόσον πράγματι τα ποσά των ανενεργών λογαριασμών είναι αρκετά δισ. ευρώ, τότε η κυβέρνηση έχει λύσει ένα σημαντικό πρόβλημα, που είναι να εμφανίσει ρευστό στην σίγουρη υστέρηση εισοδημάτων που θα προκύψει στο πρώτο τρίμηνο του 2013, και να εισπράττει κανονικά τις επερχόμενες δόσεις από την Ε.Ε.

Ο κ. Καββαδίας ξεκαθάρισε ότι είναι ηθικά σωστό τα χρήματα αυτά να πάνε στα κρατικά ταμεία, αρκεί να γίνει η πρέπεουσα διαχείρηση τους. Απαντώντας σε ερωτήσεις μας ο κ. Καββαδίας είπε επίσης:

* Η ανακεφαλοποίηση των Τραπεζών γίνεται με μετρητά και ομόλογα της ΕΚΤ, όμως ούτε ένα ευρώ δεν θα περάσει στην αγορά αφολύ τα χρήματα αυτά θα μείνουν στα ταμεία τους έναντι δικών τους χρεών.

* Εφόσον με χρήματα φορολογουμένων, ανακεφαλοποιούνται οι Τράπεζες, θα έπρεπε να "κουρευτούν" και τα στεγαστικά δάνεια των πολιτών, που κακώς οι Τράπεζες θέλουν να τα εισπράξουν στο 100%, ή να κατάσχουν τα ακίνητα.

* Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είναι υγιέστατο. Δεν μπορεί να "σπάσει" σε καλή και κακή Τράπεζα (γιατί κακή δεν υπάρχει), με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να μην μπορεί να επαναλάβει το έγκλημα της "Αγροτικής".

* Στο ΤΤ το πολιτικό σύστημα έκανε παιχνίδια χρηματοδότησης ημετέρων αλλά σε μικρή κλίμακα, όχι όπως με την "Αγροτική".

* Στην "Αγροτική", μόνο το 3% ήταν σε μικρομετόχους. Αντίθετα, στο ΤΤ το 30% είναι στα χέρια 75.000 μικρομετόχων, που αν την περάσουν στην Εθνική-Eurobank, θα χάσουν όλα τα χρήματά τους.

* Με μόλις 2.500 εργαζόμενους το ΤΤ έχει την καλύτερη αναλογία καταστημάτων-εργαζομένων, στην Ευρώπη.

* Δύναμη του ΤΤ είναι η μεγάλη διασπορά πελατών που είναι η ελληνική οικογένεια.

Και ο κ. Καββαδίας κατέληξε: "Πρέπει οι πολίτες μαζί με τους εργαζόμενους και τους μικρομετόχους να δώσουμε κοινή μάχη ώστε να αποτραπεί η εξαφάνιση του ΤΤ που είναι και δέσμευση της κυβέρνησης από το μνημόνιο. Να μην έχει δηλαδή το ελληνικό κράτος καμία Τράπεζα στην κατοχή της".

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης