Μερική χρεοκοπία για την Ελλάδα προτείνει οικονομολόγος

Να χρεοκοπήσει η Ελλάδα μερικώς προτείνει ο γνωστός Σκωτσέζος οικονομολόγος Γκρείαμ Μάξτον (Graeme Maxton) μιλώντας το βράδυ της Τρίτης σε εκδήλωση των Economist Debates και Hazlis & Rivas στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Ο Γκρείαμ Μάξτον ξεκαθάρισε πως το ελληνικό χρέος δεν είναι αποκλειστικά εγχώρια υπόθεση, αφενός διότι ενέχει ρίσκο για τους δανειστές σε παγκόσμιο επίπεδο, αφετέρου διότι επιδρά στην εικόνα του ευρώ και ως εκ τούτου στις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές.

«Όλος ο κόσμος κάθεται σε μια ωρολογιακή βόμβα χρέους», είπε ο Μάξτον σημειώνοντας πως το μέγεθος του παγκόσμιου χρέους βρίσκεται σήμερα σε επίπεδα υψηλότερα από ότι το 2007.

«Η αποπληρωμή του χρέους βασίζεται στην εμπιστοσύνη. Η εμπιστοσύνη είναι εύθραυστη σαν γυαλί και μπορεί να σπάσει. Η ελληνική περίπτωση και η επίδραση της στην υγεία του ευρώ δείχνει πόσο σημαντική είναι η Ελλάδα σε διεθνές επίπεδο», σημείωσε ο Σκωτσέζος οικονομολόγος, προσθέτοντας πως όσοι κινδυνολογούν με την ελληνική υπόθεση το κάνουν προκείμενου να καταρρεύσει το ευρώ.

«Η ελληνική κρίση χρέους δίνει το δικαίωμα στους αμφισβητίες του ευρώ να μιλάνε για αυτό. Έχουν άδικο όσοι ομιλούν για διάσπαση της Ευρωζώνης. Θέλουν να βάλουν το νόμισμα σε κίνδυνο προκειμένου να κερδίσουν», είπε ο Μάξτον, προσθέτοντας πως ακόμη και σήμερα, εν μέσω κρίσης, το ευρώ είναι πιο ισχυρό από όλα τα αποθεματικά νομίσματα.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης