Μειώνονται τα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων

Ξεκίνησε η πτωτική πορεία των επιτοκίων τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια.

Ηδη έχουμε τις πρώτες ενδείξεις αποκλιμάκωσης στα επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων, που πλέον διαμορφώνονται οριακά κάτω από το 5%, όμως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζικών στελεχών, χρειάζεται ακόμα χρόνος για να πέσουν στα επίπεδα του 3%.

Αντίστοιχα πτωτικά κινούνται μέρα με τη μέρα τα επιτόκια στα στεγαστικά, επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια που είναι συνδεδεμένα με το euribor μήνα ή τριμήνου.

Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, τα τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι ο ανταγωνισμός «δουλεύει» με δύο ταχύτητες.

Από τη μία είναι οι μεγάλες τράπεζες, οι οποίες κατά κανόνα προσφέρουν επιτόκια στην περιοχή του 4,5% με 5% -ωστόσο και αυτές προσφέρουν προϊόντα που δίνουν μεγαλύτερες αποδόσεις-, ενώ υψηλότερα είναι τα επιτόκια που προσφέρουν τα μικρότερα πιστωτικά ιδρύματα και τα οποία φτάνουν ακόμα και στο 7%.

Τα υψηλά επιτόκια που προσφέρουν στους καταθέτες τους κοστίζουν ακριβά στις τράπεζες, αφού -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις- το ετήσιο κόστος ανέρχεται στα 4,5 δισ. ευρώ.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης