Μεγάλη η καταστροφή μετόχων, εργαζομένων και αγοράς από την βίαιη προσαρμογή του τραπεζικού περιβάλλοντος

Πρωτοφανές τσουνάμι έρχεται στον τραπεζικό χώρο με χιλιάδες απολύσεις υπαλλήλων, αλλαγές συμβάσεων και μεγάλες απώλειες επενδυτικών κεφαλαίων. Το έγκλημα στον τραπεζικό χώρο θα ολοκληρωθεί με το "σπάσιμο" του ΤΤ που θα επαυξήσει τα δεινά για πολλούς. Ας τα δούμε αναλυτικά:

* ΠΡΩΤΗ Καταστροφή: Οι μικρομέτοχοι. Δεν έχει ειπωθεί ότι εκατοντάδες άνθρωποι που ανύποπτοι αγόραζαν μετοχές της Proton, έχασαν το σύνολο των κεφαλαίων που επένδυσαν. Αργότερα, έχασαν ΟΛΑ τα χρηματά τους όσοι είχαν μετοχές της ΑΤΕ (το 3% περίπου του συνόλου) και των Συνεταιριστικών που τις έκλεισαν μέσα σε μια νύχτα (Μόνο στην Αχαϊκή Τράπεζα 16.000 μεριδιούχοι έχασαν 44 εκατ. ευρώ).

Τώρα έρχεται η βόμβα: Οι μικρομέτοχοι του ΤΤ φτάνουν τους 75.000 και τα χρήματα που θα χάσουν (όλα και εδώ) είναι δεκάδες εκατ. ευρώ. ΔΕΝ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ φυσικά.

* ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ. Οι συγχωνευόμενες Τράπεζες όπως για παράδειγμα η Εθνική - Eurobank, έχουν αποφασίσει να κλείσουν το 20-25% των καταστημάτων τους και να απολύσουν αντίστοιχο ποσοστό εργαζομένων. Όλοι οι υπόλοιποι θα βρίσκονται μπρος σε ένα νεο εργασιακό καθεστώς με μεγάλες μειώσεις μισθών, αλλάγή θέσης εργασίας κ.λπ. Στην περίπτωση του ΤΤ μάλιστα, οι 3.000 εργαζόμενοι θα επαναπροσληφθούν με νέες χαμολότερες συμβάσεις.

Οι Τράπεζες που χάνονται από τον χάρτη "σπανε" σε καλή και κακή Τράπεζα. Την καλή την χαρίζουν στις 4 συστημικές που θα παραμείνουν και περιλαμβάνει τα υγιή τους δάνεια, τα ακίνητα κ.λπ. Την κακή την πάνε σε εκκαθάριση (πλειστηριασμοί ακινήτων κ.λπ.) κι ότι εισπράξουν.

το νέο τραπεζικό περιβάλλον θα είναι άρρωστο και πάλι. Οι εναπομείναντες Τράπεζες θα ελέγχονται από επιτρόπους και θα κινούνται με την ενιαία λογική της τρόικας, δηλαδή χωρίς μεταξύ τους ανταγωνισμό, κάτι σαν καρτέλ. Θα παραμένουν προβληματικές και καταχρεωμένες, σε μια αγορά που αργοσβήνει από την έλλειψη ρευστότητας.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης