Κόκκινα δάνεια : Οι Τράπεζες προτιμούν να μιλούν με κερδοσκόπους παρά με τους δανειολήπτες

κερδοσκόπος

Οι ελληνικές τράπεζες δεν συζητούν να μιμηθούν τις αμερικάνικες οι οποίες μείωσαν - λόγω της κρίσης - στο 1/3 τα οφειλόμενα από τα κόκκινα δάνεια, επέκτειναν το χρόνο αποπληρωμής τους, ενώ μείωσαν και το επιτόκιο, ώστε οι οφειλέτες να μπορέσουν να διασώσουν σπίτια και ζωές.

Εδώ οι Τράπεζες προσπαθούν να προχωρήσουν στην πώληση προβληματικών δανείων ΚΟΨΟΧΡΟΝΙΑ, παρά την άνοδο των επισφαλειών σε ιστορικά υψηλά. Πάντως προς το παρόν οι προσφορές που έχουν δεχθεί για τα χαρτοφυλάκιά τους δε είναι πολύ χαμηλές. Έτσι θεωρούν ότι δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για «ξεφόρτωμα» χορηγήσεων στις τιμές που έχουν προταθεί.

Ήδη, η Εθνική Τράπεζα δεν κατέληξε σε συμφωνία για την πώληση δανείων άνω των 500 εκατ. ευρώ σε distress funds που ενδιαφέρονται και μαλλον οι διαπραγματεύσεις δεν θα καταλήξουν πουθενά λόγω του χαμηλού τιμήματος που προσφέρθηκε.

Αυτή τη στιγμή τα δάνεια σε καθυστέρηση ανέρχονται σε διπλάσια επίπεδα των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών (!), ξεπερνώντας το 65 δισ. ευρώ ή το 30% επί του συνόλου των χαρτοφυλακίων των ελληνικών ομίλων.

Από το παραπάνω ποσό τα 15 δισ. ευρώ αφορούν δάνεια επαγγελματικής στέγης και τα 10 δισ. ευρώ καταναλωτικά δάνεια άνευ εξασφαλίσεων.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης