Κούρεμα ομολόγων: Οι ξένοι δεν ήρθαν, έτσι αναγκάστηκαν οι ελληνικές Τράπεζες να ΧΑΣΟΥΝ άλλα 9 δισ. ευρώ

Η απροθυμία των ξένων επενδυτών να "κουρέψουν" ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους, υποχρέωσε τις ελληνικές τράπεζες να προσφέρουν το σύνολο των ομολόγων που διαθέτουν. Αυτό το βαφτίζουν ως... επιτυχία οι της κυβέςρνησης ενώ είναι αυτό που λέμε: "τα παίρνεις από την μια τσέπη και τα βάζεις στην άλλη".

Με λίγα λόγια οι ελληνικές τράπεζες ΕΧΑΣΑΝ περίπου 9 δισ. ευρώ για να φανεί ότι μειώθηκε το ελληνικό χρέος κατά 11%..! Μειώσαμε το ελληνικό χρέος... χάνοντας. Σημειώστε ότι οι Έλληνες τραπεζίτες ζήτησαν - και έγινε - να υπάρξει νόμος που τους απαλλάσει από ποινικές διώξεις εναντίον τους. (Το να πουλήσεις ομόλογα αξίας 14,5 δισ. ευρώ μόνο με 5 δια είναι... κακούργημα!).

Οι ελληνικές τράπεζες, είχαν προσφέρει έως την Παρασκευή γύρω στο 60% των περίπου 17 δισ. ευρώ ομολόγων που κατέχουν. Αργότερα αναγκαστικά προσέφεραν το σύνολο σχεδόν των ομολόγων τους για να διασφαλιστεί η επιτυχία του εγχειρήματος. Αυτό είπαν στο Reuters υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη.

"Οι ελληνικές τράπεζες έχουν εισφέρει σχεδόν όλα τα ομόλογα που τους είχαν απομείνει", είπε ανώτερο τραπεζικό στέλεχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί λίγα λεπτά μετά το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών, προσθέτοντας ότι ο ΟΔΔΗΧ πιθανώς θα συγκεντρώσει περίπου 31,5 δις ευρώ.

Και ένα τελευταίο ερώτημα: Με το κούρεμα αυτό έπιασαν τον στόχο της μείωσης του χρέους κατά 11% του ΑΕΠ; Αν όχι τότε πρέπει να κουρευτούν κι άλλα ομόλογα!

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης