Κομισιόν: Ισχνή αχτίδα φωτός το 2014 στην Ελλάδα αν... τηρηθούν οι μεταρρυθμίσεις

Κομισιον

Το ΑΕΠ της Ελλάδας μειώνεται ταχύτατα και η ύφεση μεγαλώνει. Παρά ταύτα η πορεία προς τον πάτο, φέρνει και τις ανάλογες προβλέψεις. Αν οι μεταρρυθμίσεις τηρηθούν, η Κομισιόν προβλέπει φέτος για την Ελλάδα το χρέος στο 176,7% του ΑΕΠ, ύφεση 6% και πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ.

Τα αντίστοιχα μεγέθη για το 2013 θα είναι 188,4% του ΑΕΠ, 4,2% και κατά την Κομισιόν, για πρώτη φορά θα καταγραφεί πλεόνασμα στο πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού ύψους 0,7% το ΑΕΠ.

Φυσικά η Κομισιόν έχει πέσει έξω σε όλες τις προβλέψεις της για την Ελλάδα. Για παράδειγμα φέτος το χρέος εμφανίζεται 16 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από ότι προβλεπόταν τον Μάρτιο. Η εξέλιξη αυτή, δικαιολογείται εκ των υστέρων από την Κομισιόν, λόγω της μεγαλύτερης ύφεσης, της μεγάλης μείωσης του ΑΕΠ (που έγινε στις αρχές Οκτωβρίου) και των μειωμένων έναντι των προβλέψεων εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις.

Σε ότι αφορά στην ανεργία, η Κομισιόν εκτιμά ότι φέτος θα ανέλθει στο 23,6% από 17,7% πέρυσι, ενώ θα αυξηθεί περαιτέρω το 2013 στο 24%. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι το 2013 θα φθάσει στο ανώτερο επίπεδο το ποσοστό ανεργίας και από το 2014 θα ξεκινήσει η σταδιακή ανάκαμψη της αγοράς εργασίας.

Κάποιο φως βλέπει η Κομισιόν το 2014. Εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί έστω κατά 0,6% εξαιτίας της αντιστροφής του επενδυτικού κλίματος έναντι της Ελλάδας. Η αντιστροφή αυτή αναμένεται να στηριχθεί από την εφαρμογή των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων, την αύξηση των εξαγωγών.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης