Δεσμεύσεις χ3 της κυβέρνησης για τις απολύσεις

δημοσιο, απολυσεις, διαθεσιμοτητα

Η κυβέρνηση, αφού όχι μόνο έχει δεσμευτεί ξεκάθαρα, για τις απολύσεις 27.000 υπαλλήλων αλλά αποκαλύπτεται ότι έχει συνυπογράψει την κατάργηση της δυνατότητας συνταξιοδότησης υπαλλήλων μέχρι 20 χρόνια υπηρεσίας, όπως επίσης και την πρόβλεψη, πως αν οι νέες προσλήψεις είναι περισσότερες των αναγκαίων, θα γίνονται νέες επιπλέον απολύσεις!

Η αρνητική στάση της τρόικας σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, όπως ρυθμίσεις, οφειλών προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, μείωση ΦΠΑ στην εστίαση κ.λπ. ) οφείλεται στην εμμονή των ελεγκτών στο θέμα των απολύσεων, αλλά και στην κακή προετοιμασία από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Θεωρούν, δηλαδή, ότι η καθυστέρηση υλοποίησης της «κινητικότητας» των υπαλλήλων προκαλεί την εμπλοκή σε όλα τα άλλα ζητήματα. Οι αποφάσεις αναμένονται στις αρχές της εβδομάδας, δεδομένου ότι πολλά χρονικά περιθώρια δεν υπάρχουν, στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο επρόκειτο να συνεδριάσει την Παρασκευή, αλλά αναβλήθηκε επειδή δεν είχε γίνει η κατάλληλη προετοιμασία.

Το μνημόνιο επιβάλλει την κατάργηση της διάταξης που προβλέπει πλήρη σύνταξη σε δημοσίους υπαλλήλους με 20 χρόνια εργασίας, σε περίπτωση απόλυσης, χωρίς την απώλεια των εισφορών τους. Δηλαδή, εάν οι απολυόμενοι έχουν 20 έτη υπηρεσίας, δεν θα λάβουν πλήρη σύνταξη, όπως συνέβαινε έως τώρα, αλλά αν βρεθούν εκτός Δημοσίου, δεν θα χάσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, πλην όμως θα αναζητήσουν εργασία, προκειμένου να συμπληρώσουν τα ένσημα συνταξιοδότησης.

Η συγκεκριμένη κατηγορία υπαλλήλων, αποτελεί στόχο της τρόικας, δεδομένου ότι μειώνεται το δημοσιονομικό κόστος.

" Όσον αφορά αυτούς που μεταφέρονται στο πρόγραμμα κινητικότητας, οι εργαζόμενοι που επηρεάζονται θα αμείβονται για ένα έτος με μειωμένες αποδοχές. Ο στόχος  είναι να τοποθετηθούν 27.000 εργαζόμενοι σε αυτό το πρόγραμμα μέχρι το τέλος του 2013. Αν δεν μπορέσουν να βρουν μια νέα θέση στο δημόσιο τομέα, θα χρειαστεί να μεταπηδήσουν στον ιδιωτικό τομέ" .

" Αναμένουμε να ολοκληρωθούν τα σχέδια για τη στελέχωση των υπουργείων και θα χρησιμοποιήσουμε αυτά τα σχέδια για τον εντοπισμό περισσευούμενων θέσεων και εργαζομένων, και σε αυτή τη βάση θα θέσουμε τριμηνιαίους στόχους για υποχρεωτικές εξόδους ώς το τέλος του 2014 (προτείνεται ως νέο διαρθρωτικό ορόσημο)" δήλωσε στελεχος του Υπουργείου .

Oι επικεφαλής της τρόικας πάντως φέρεται να χαρακτηρίζουν ως καλή βάση των διαπραγματεύσεων το επιχειρησιακό σχέδιο του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κάτι που παράλληλα κάνει την κυβέρνηση να βλέπει τώρα απολύσεις στο δημόσιο με ορίζοντα το 2014.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αίσθηση που έχει δημιουργηθεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι πως η αρνητική στάση της τρόικας σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, όπως ρυθμίσεις, οφειλών προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, μείωση ΦΠΑ στην εστίαση) οφείλεται στην εμμονή των ελεγκτών στο θέμα των απολύσεων.
Θεωρούν, δηλαδή, ότι η καθυστέρηση υλοποίησης της «κινητικότητας» των υπαλλήλων προκαλεί την εμπλοκή σε όλα τα άλλα ζητήματα.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης