Δεν προβλέπουν κούρεμα στα κόκκινα δάνεια - Στόχος η είσπραξη ακόμα και μικρών ποσών

Πάνω από 2.000.000 είναι πλέον τα κόκκινα δάνεια με επιχειρήσεις και νοικοκυριά να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν αφού βρίσκονται στο όριο της καταστροφής ή έχουν καταστραφεί. Η κυβέρνηση θέλει από τον Απρίλιο να ξεκινήσει την εξυγίανσή τους στηριζόμενη σε τρείς πυλώνες που είναι : 

1. «Ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης». Θα κυμαίνονται από 600 έως και 1.000 ευρώ. Οι τράπεζες για να διευκολύνουν τα νοικοκυριά, θα υπολογίζουν αυτές τις δαπάνες και θα ορίζουν μικρές μηνιαίες δόσεις, οι οποίες μπορεί να μειωθούν και περισσότερο από 70%. Ο δανειολήπτης θα καλύπτει πρώτα τις ανάγκες διαβίωσης και ό,τι περισσεύει θα το δίνει ως δόση δανείου.

2. «Εναλλακτικές προτάσεις ρύθμισης δανείων». Οι τράπεζες έχουν έτοιμες λύσεις για «γενναίες» ρυθμίσεις, όπως η επιμήκυνση κατά 10 χρόνια, από τα 75 στα 85, της ανώτατης ηλικίας του δανειολήπτη για την αποπληρωμή του δανείου, έτσι ώστε να αυξηθεί η διάρκεια του δανείου, π.χ. του στεγαστικού. Μείωση κατά 50% των επιτοκίων των καταναλωτικών δανείων.

3. «Συνεργάσιμος δανειολήπτης». Ενας οφειλέτης για να ενταχθεί σε τέτοιες ρυθμίσεις θα πρέπει να είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμος σε επικοινωνία με τον δανειστή. Ναπαρέχει πλήρη και επικαιροποιημένα στοιχεία επικοινωνίας προς τον δανειστή (αριθμούς σταθερού και κινητού τηλεφώνου, ηλεκτρονική διεύθυνση, αριθμό τηλεμοιοτυπίας, διεύθυνση κατοικίας και εργασίας) και προβαίνει σε ορισμό, συγγενικού ή φιλικού προσώπου ως αντικλήτου επικοινωνίας για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Οι τράπεζες υποχρεωτικά από την 1η Ιανουαρίου του 2015 θα πρέπει να προχωρούν στις ρυθμίσεις των δανείων με βάση τα κριτήρια που προαναφέρθηκαν.

Η κυβέρνηση δεν συζητά "κούρεμα" δανείων, δεν μιλά για τους τόκους υπερημερίας που έφερε η κρίση (θα διαγραφούν;) και απλώς μεθοδεύει την επανεκκίνηση δανείων έστω και με μικρά ποσά.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης