Δεν έχουμε ακόμα... πετρέλαιο στο Ιόνιο. Οι ενδείξεις δεν επαρκούν, ποια η διαδικασία, ποιες οι πιθανότητες

O δρόμος για το... ελληνικό πετρέλαιο είναι τελικά μακρύς. Τα δε κοιτάσματα άγνωστα προς το παρόν..! Τις πρώτες σίγουρες ενδείξεις για το εάν υπάρχουν κοιτάσματα στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης, η Ελλάδα θα τις έχει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013, όταν ολοκληρωθεί η συλλογή σεισμικών δεδομένων από τα τρία σκάφη της PGS.

Σημειώστε ότι η Κύπρος ερεύνησε επί χρόνια μία θαλάσσια περιοχή 51.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων για να καταλήξει με ασφαλή στοιχεία στις γεωτρήσεις. Στην Ελλάδα, η έρευνα εκτείνεται σε υπερτετραπλάσια έκταση και είναι διάρκειας μόλις μερικών μηνών. Αυτό σημαίνει ότι ίσως τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν να είναι ελλιπή και να απαιτείται μεγαλύτερη έρευνα.

Οι μέχρι σήμερα έρευνες βασίζονται σε πρωτογενείς γεωλογικές ενδείξεις, όπως η αναφορά σε λασποηφαίστεια, η γειτνίαση με την περιοχή όπου έχουν βρεθεί αξιοποιήσιμα κοιτάσματα (Κύπρο, Αίγυπτο και Ισραήλ) και ορισμένα συγγενή γεωλογικά δεδομένα, που δεν θεωρούνται στοιχεία αξιόπιστα και επαρκή.

Ακόμη και η γειτνίαση με ενεργειακά πλούσιες περιοχές δεν διασφαλίζει κάτι. Παράδειγμα το Αμπού Ντάμπι και το Ντουμπάι, με το πρώτο να διαθέτει πλούσια πετρελαϊκά κοιτάσματα και το δεύτερο, που βρίσκεται δίπλα, να είναι ενεργειακά φτωχό.

Όταν συλλεγούν τα πακέτα πληροφοριών, τότε ξεκινήσει η διαδικασία για να πωληθούν στις ενδιαφερόμενες εταιρείες. Θα γίνει η χάραξη οικοπέδων και η πρόσκληση ενδιαφέροντος προς εταιρείες, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί όχι πριν από τις αρχές του 2015.

Οι εταιρείες που τελικά θα αποκτήσουν το δικαίωμα ερευνών σε συγκεκριμένα οικόπεδα θα προχωρήσουν σε διερευνητική γεώτρηση, κόστους 50 - 100 εκατ. δολαρίων. Ο μέσος όρος επιτυχούς αποτελέσματος σε ανάλογες περιπτώσεις ανέρχεται σε μόλις 20% - 25%. Με δεδομένη την περιορισμένη διάθεση τρυπανιών που μπορούν να ερευνήσουν σε τόσο μεγάλα θαλάσσια βάθη, εκτιμάται ότι πιθανότατα θα φθάσουμε στο 2017 - 2018 για την πρώτη γεώτρηση.

Εφ' όσον αυτή είναι επιτυχής, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί δεύτερη γεώτρηση, που θα δώσει συγκεκριμένα δεδομένα για το πού υπάρχουν κοιτάσματα και σε τι ποσότητες και εάν είναι αξιοποιήσιμα...

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης