Δανεικά με εγγύηση ακίνητα του Δημοσίου - Όλα τα ακίνητα σε έναν φορέα

Θα δανειζόμαστε με εγγύηση ακίνητα του Δημοσίου! Όπως αποκαλύπτεται, η Δημόσια ακίνητη περιουσία θα είναι ένα από τα βασικά εργαλεία για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας από το 2014 έως το 2015.

Πρόκειται για τρίκ ώστε να ξεπεραστεί η απροθυμία πολλών ευρωπαϊκών κρατών να χορηγήσουν ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά και να ενισχυθεί η απόφαση της Αθήνας να μην δεχθεί ένα νέο Μνημόνιο.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας την περασμένη Πέμπτη σε ομιλία του σε συνέδριο στην Αθήνα σημείωσε πως το χρηματοδοτικό κενό θα μπορούσε να καλυφθεί, μεταξύ άλλων, και μέσω της αξιοποίησης των δημοσίων ακινήτων. Τα ακίνητα που δεν έχουν εισφερθεί στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) για να τα πουλήσει, θα μεταβιβαστούν σε ένα όχημα ειδικού σκοπού. Αυτό θα εκδώσει τίτλους με εγγύηση την ακίνητη περιουσία.

Μια άλλη εναλλακτική είναι να μην γίνει τιτλοποίηση, δηλαδή το όχημα ειδικού σκοπού να μην εκδώσει ομόλογα με εγγύηση τα ακίνητα, αλλά να πουλήσει στην αγορά μέρος του μετοχικού κεφαλαίου του. Από τα έσοδα από την αποκρατικοποίηση ένα μέρος θα διατεθεί για την αξιοποίηση των ακινήτων και ένα άλλο για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού. Το σενάριο αυτό έχει το πλεονέκτημα ότι δεν επιβαρύνει το δημόσιο χρέος και είναι διαχειρίσιμο πολιτικά.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης