Βάζουν φόρους και τελικά εισπράττουν πολύ λιγότερα

Μέσα στην γενική συσκότιση στην οποία κινείται ο δημόσιος βίος της χώρας δεν είναι παράξενο που η είδηση των ημερών δεν προβλήθηκε όσο της αξίζει και φυσικά δεν αξιοποιήθηκε πολιτικά από κανέναν. Ποια είναι αυτή;

Όλοι οι φόροι που επεβλήθησαν το 2017 έπεσαν έξω σε ειπραξιμότητα. Σε κάθε τομέα που έβαλαν φόρους, φόρους κι άλλους φόρους, εισέπραξαν λιγότερα από ότι είχαν προϋπολογίσει. Ενδεικτικά:

Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων είναι κατά 1,1 δια. λιγότερος σε είσπραξη. Ο φόρος καταθέσεων -117 εκατομμύρια, η εισφορά αλληλεγγύης -100 εκατομμύρια;, οι έμμεσοι φόροι - 550 εκατομμύρια, ο ΦΠΑ -270 εκατομμύρια, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα - 235 εκατομμύρια, ο φόρος στα τσιγάρα -390 εκατομμύρια κ.ο.κ.

Μάλιστα στα τσιγάρα και την βενζίνη που κάθε χρόνο αυξάνουν τον φόρο, κάθε χρόνο... εισπράττουν λιγότερα. Πληρώνουμε την δεύτερη ακριβότερη βενζίνη στην Ευρώπη, για να αναγκάζουμε τους καταναλωτές να στρέφονται στο πετρέλαιο, το υγραέριο, τις συγκοινωνίες, ή απλώς να μην μετακινούνται όπως πριν. 

Οι δανειστές έχουν προ πολλού καταλάβει ότι στην Ελλάδα δεν μπορείς να βάλεις φόρο ούτε ένα λεπτό πια γι αυτό στην τρίτη αξιολόγηση δεν απαίτησαν κανένα νέο φόρο. (Η κυβέρνηση το πανηγυρίζει για επιτυχία της ενώ έβαλε κάθε δυνατό φόρο εκ των προτέρων. Τι άλλο να φορολογήσει;)

Έχει εξαιρετική σημασία να απαντηθεί τούτο: Εφόσον εισπράττονται λιγότερα κάθε χρόνο πως εμφανίζουν πλεονάσματα; α) Εισπράττουν παράνομα ΕΦΚΑ με βάση τις δηλώσεις του 2015 και δεν τα επιστρέφουν. β) Εισπράττουν από παλαιότερες χρήσεις μέσα από το κυνηγητό των κατασχέσεων.

Τέλος δεν μπορεί να αγνοηθεί ότι με την υπερφορολόγηση και τα εικονικά τεκμήρια, δημιουργούν εκατοντάδες χιλιάδες δια βίου οφειλέτες, δηλαδή ανθρώπους που θα χρωστούν και μετά τον θάνατό τους, αποκλεισμένοι και στο περιθώριο της οικονομικής ζωής. (Ε, και;)

                               ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης