Από Ιανουάριο άρχισε η υστέρηση εσόδων

Τι ακριβώς σημαίνει η αποκάλυψη τη Δευτέρα το βράδυ στη Βουλή ότι ο προυπολογισμός του 2013 (της γενικής κυβέρνησης) σύμφωνα με τη μεθοδολογία της Eurostat έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,9 δισ. ευρώ ή 2,1% του ΑΕΠ;

Μάλλον τίποτα. Το 2013 το Δημόσιο εισέπραττε φόρους άλλων ετών που δεν θα ξαναεισπραχθούν. Επίσης δεν πληρώθηκαν συμφωνημένες υποχρεώσεις προς τους ιδιώτες, 220.000 άνθρωποι περιμένουν να πάρουν σύνταξη 2 και 3 χρόνια, ενώ υπάρχει καιο... Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός έχοντας το πλεόνασμα ως στρατηγικό στόχο έδωσε πράσινο φως ακόμα και για έξτρα φόρους (π.χ. στα ΙΧ) για να επιτευχθούν οι μέγιστες δυνατές εισράξεις. Και αυτοί οι φόροι αφού έφεραν προαωρινά έσοδα θα τους πάρουν πίσω.

Στο μεταξύ άρχισε ήδη η... υστέρηση εσόδων. Έτσι τον Ιανουάριο 2014, παρουσιάζεται πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 595 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 177 εκατ. ευρώ  το αντίστοιχο διάστημα του 2013 αλλά αυτές οι εισπράξεις ΥΠΟΛΕΙΠΟΝΤΑΙ του στόχου για πλεόνασμα 719 εκατ. ευρώ.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης