Ίδρυση εταιρείας σε μια μέρα με "δήλωση συμμόρφωσης"

Μια ολόσωστη μεταρρύθμιση ανάγγειλε ο πρωθυπουργός κ. Α. Σαμαράς στην ίδρυση νέων εταιρειών. Κάθε ιδιώτης θα παίρνει άδεια αυθημερόν και θα ξεκινά την επιχείρησή του, έχοντας την υποχρέωση να είναι νόμιμος σε ότι προβλέπουν οι νόμοι κατά την λειτουργία της επιχείρηρσης.

Πιο συγκεκριμένα εισάγεται ο θεσμός της «δήλωσης συμμόρφωσης» των επιχειρήσεων, με το οποίο θα τεκμαίρεται αυτομάτως η συμμόρφωση μιας επιχείρησης με τις γενικές προδιαγραφές που θέτει ο νόμος.

Έτσι, η εξέταση του συνόλου των αδειών θα γίνεται πολύ γρήγορα από ένα «μικρό κατάστημα».

Ο επιχειρηματίας θα ξεκινάει με μία υπεύθυνη δήλωση αναλαμβάνοντας την ευθύνη της νομιμότητας και της υπευθυνότητας της διαδικασίας. Οι έλεγχοι δεν θα γίνονται στην παροχή της άδειας αλλά στη λειτουργία της επιχείρησης και πιστοποιημένοι φορείς του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα θα ελέγχουν τις επιχειρήσεις και θα αδειοδοτούν. Η κεντρική διοίκηση θα ελέγχει μόνο τους ελεγκτές.

Η απλοποίηση στην γραφειοκρατία είναι μια σημαντική παράμετρος, ωστόσο αν δεν υπάρξει αποφορολόγηση της αγοράς ανάπτυξη δεν θα έρθει. Δεν αρκεί να φτιάξεις γρήγορα μια επιχείρηρση. Πρέπει να υπάρχουν και καθαροί φορολογικοί κανόνες.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης