Συνάντηση Μέρκελ - Πούτιν στο Σότσι

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί σήμερα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο Σότσι στην πρώτη της επίσκεψη στη Ρωσία από το 2015, σηματοδοτώντας την επανάληψη του διαλόγου μεταξύ Βερολίνου και Μόσχας.

Στις 10 Μαΐου 2015 είχε πραγματοποιήσει σύντομη επίσκεψη στη Μόσχα, όταν η ένταση μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης ήταν στο απόγειό της εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία. Τότε η Μέρκελ είχε μποϊκοτάρει, όπως και οι περισσότεροι δυτικοί ηγέτες, τη στρατιωτική παρέλαση της 9ης Μαΐου με την ευκαιρία του εορτασμού των 70 χρόνων από τη νίκη ενάντια στη ναζιστική Γερμανία.

Έκτοτε η Μέρκελ και ο Πούτιν έχουν συναντηθεί επανειλημμένα στη διάρκεια συνόδων με τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, με στόχο να βρεθεί μια λύση στην ουκρανική κρίση, μετά το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει έπειτα από την υπογραφή των συνθηκών του Μινσκ τον Φεβρουάριο του 2015.

Επίσης, οι δύο ηγέτες έχουν συνομιλήσει τηλεφωνικά υπό το σχήμα της Νορμανδίας. Στη διάρκεια της τελευταίας τους επικοινωνίας στις 18 Απριλίου ήταν εφικτή μια κοινή ανακοίνωση των τεσσάρων συνομιλητών, κάτι που δεν είχε γίνει εδώ και καιρό».

«Υπάρχουν δύο ζητήματα που βαραίνουν τη σχέση (των δύο χωρών), αρχικά η προσάρτηση της Κριμαίας που είναι αντίθετη στο διεθνές δίκαιο και η αποσταθεροποίηση της ανατολικής Ουκρανίας από τους φιλορώσους αντάρτες», δήλωσε πρόσφατα ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Πρόκειται για ένα δύσκολο πλαίσιο, το οποίο δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Όμως πρόθεσή μας είναι να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία θα συμμετάσχει σε εποικοδομητικές συμφωνίες», πρόσθεσε και γνωστοποίησε ότι μια κοινή συνέντευξη Τύπου της Μέρκελ με τον Πούτιν είναι προγραμματισμένη για τις 15:30 ώρα Ελλάδας.

Για το Κρεμλίνο η επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου είναι μια ευκαιρία «να συζητηθεί η τρέχουσα κατάσταση και οι προοπτικές των διμερών σχέσεων».

Η συνάντηση Πούτιν - Μέρκελ σημαίνει ότι «η περίοδος του παγώματος των διπλωματικών σχέσεων δεν μπορεί παρά να έχει φτάσει στο τέλος της» και στέλνει «ένα ισχυρό, διπλωματικό μήνυμα» αναφορικά με την πρόθεση των δύο χωρών να ξεκινήσουν και πάλι τον διάλογο, εκτίμησε η Deutsche Welle.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης