Λιβύη: Οι δυνάμεις του Χάφταρ υποστηρίζουν ότι σκότωσαν 16 Τούρκους στρατιώτες

Δεκαέξι Τούρκοι στρατιώτες έπεσαν από τα πυρά των δυνάμεων του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, δήλωσε χθες εκπρόσωπός τους, μία ημέρα αφότου η Τουρκία παραδέχτηκε ότι πολλοί άνδρες των ενόπλων δυνάμεων έπεσαν «μάρτυρες» στη χώρα της βόρειας Αφρικής.

Σύμφωνα με τον Χάλιντ αλ Μάτζουμπ, εκπρόσωποςτου ΛΕΣ, οι Τούρκοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν στ λιμάνι της Μισράτα, στη δυτική Λιβύη, σε εχθροπραξίες στην Τρίπολη, καθώς και στην πόλη αλ Φάλα, νότια της πρωτεύουσας.

Η Τουρκία υποστηρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) και έχει στείλει Σύρους αντάρτες μαζί με δικούς της στρατιωτικούς, καθώς και όπλα για να βοηθήσει τις αρχές που εδρεύουν στην Τρίπολη να απωθήσουν την έφοδο των δυνάμεων του Χάφταρ, που αποπειρώνται να κυριεύσουν τη λιβυκή πρωτεύουσα από τον περασμένο Απρίλιο.

Τις δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης στηρίζουν τα  Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος, ενώ στο πλευρό τους μάχονται επίσης Ρώσοι μισθοφόροι.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναγνώρισε το Σάββατο ότι ο στρατός της χώρας του έχει υποστεί απώλειες στον «αγώνα» που διεξάγει στη Λιβύη.

«Είμαστε εκεί (στη Λιβύη) με τους στρατιώτες μας και τις ομάδες μας του Εθνικού Συριακού Στρατού. Συνεχίζουμε τον αγώνα εκεί. Έχουμε πολλούς μάρτυρες. Έχουμε ωστόσο εξουδετερώσει σχεδόν 100 λεγεωνάριους» του Χάφταρ, είπε ο Ερντογάν.

Ο Εθνικός Συριακός Στρατός ή Ελεύθερος Συριακός Στρατός (ΕΣΣ) είναι οργάνωση Σύρων ανταρτών που μάχεται εναντίον των δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ στη βόρεια Συρία και υποστηρίζεται από την Τουρκία.

Η ανάπτυξη Τούρκων στρατιωτών και εξελιγμένων συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας έσβησε τα μικρά εδαφικά κέρδη που είχε σημειώσει ο ΛΕΣ με τη βοήθεια των Ρώσων μισθοφόρων, με αποτέλεσμα οι γραμμές των μετώπων να επιστρέψουν ουσιαστικά εκεί όπου βρίσκονταν όταν άρχιζε η έφοδος των στρατευμάτων του Χάφταρ τον Απρίλιο του 2019.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης