Η Γερμανία απέλασε Ρώσους αλλά υπέγραψε για τον Nord Stream 2

Είκοσι τέσσερις ώρες μετά την απέλαση Ρώσων διπλωματών από το Βερολίνο, η γερμανική κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως για την κατασκευή του τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, που θα περνάει από τα χωρικά ύδατα της Γερμανίας.

Οι κυβερνήσεις της Πολωνίας, των χωρών της Βαλτικής και της Ανατολικής Ευρώπης ήλπιζαν ότι ύστερα από τις απελάσεις αυτές, που παραπέμπουν στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, θα καθυστερούσε η ολοκλήρωση του αγωγού Nord Stream 2, συνολικού ύψους 9,5 δισ. ευρώ, επισημαίνει σε εκτενές δημοσίευμά του το Politico.

Συγκεκριμένα, φοβούνται ότι αν η Ρωσία αποκτήσει τη δυνατότητα να μεταφέρει φυσικό αέριο 55 δισ. κυβικών μέτρων κάθε χρόνο στη Γερμανία, μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, τότε αυτές θα είναι εκτεθειμένες στις γεωπολιτικές πιέσεις της Ρωσίας.

Τον Νοέμβριο του 2017, το Κοινοβούλιο της Δανίας ενέκρινε νόμο που επιτρέπει στις εγχώριες αρχές να απαγορεύσουν την επέκταση του αγωγού Nord Stream 2 στα χωρικά της ύδατα. 

Οι γερμανικές εταιρείες, η Uniper και η Wintershall, υποστηρίζουν οικονομικά την κατασκευή του Nord Stream 2. Η ρωσική οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδα που αποφέρουν οι εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ε.Ε., γεγονός που δημιουργεί σχέση αμοιβαίας εξάρτησης με τη Γερμανία.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης