Αυστραλία: Ο «άνθρωπος με το χρυσό χέρι» έδωσε στα 81 του αίμα για τελευταία φορά

Αίμα για τελευταία φορά έδωσε ο 81χρονος Αυστραλός Τζέιμς Χάρισον, γνωστός ως «ο άνθρωπος με το χρυσό χέρι», μετά από 1.173 αιμοδοσίες.

Διαθέτοντας στο αίμα του ένα αντίσωμα που χρησιμοποιείται για την παρασκευή της αντι-D ανοσοσφαιρίνης, η οποία χορηγείται την περίοδο της κύησης σε γυναίκες που πάσχουν από αυτοάνοση θρομβοπενική πορφύρα, ο 81χρονος εκτιμάται πως χάρισε ζωή σε περισσότερα από 2,4 εκατ. βρέφη τις τελευταίες έξι δεκαετίες.

Στη συγκεκριμένη νόσο, η σύγχρονη ονομασία της οποίας είναι πρωτοπαθής αυτοάνοσος θρομβοπενία, υπάρχει κίνδυνος το αίμα της εγκύου να «επιτεθεί» στο έμβρυο.

Ο κ. Χάρισον ανακάλυψε τη σπάνια ιδιότητα του αίματός του σε ηλικία 14 ετών, αποφασίζοντας έτσι να γίνει αιμοδότης με μεγάλη συχνότητα.

Η ιδιαίτερη αυτή ιδιότητα του αίματός του κ. Χάρισον, τού έχει χαρίσει μια θέση στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες, ενώ έχει βραβευτεί για το έργο του στην αιμοδοσία με το μετάλλιο Order of Australia.

Ωστόσο, πλέον, λόγω ηλικίας, ο «άνθρωπος με το χρυσό χέρι» δεν πρόκειται να δωρίσει αίμα εκ νέου, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία αίματος του Ερυθρού Σταυρού της χώρας.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης