Έσπασαν οι αρχαιότεροι πάγοι στην Γροιλανδία

Το παλαιότερο και παχύτερο κομμάτι θαλασσίου πάγου άρχισε να σπάζει, ανοίγοντας θαλάσσιους δρόμους βόρεια της Γροιλανδίας που κανονικά είναι παγωμένοι, ακόμη και το καλοκαίρι.

Το φαινόμενο που παρατηρείται για πρώτη φορά, επαναλήφθηκε 2 φορές φέτος λόγω θερμών ανέμων και ενός κύματος υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν στο βόρειο ημισφαίριο.

Η θάλασσα βόρεια της Γροιλανδίας καλείται από πολλούς «η τελευταία παγωμένη περιοχή», μιας και αναμένεται να είναι το τελευταίο προπύργιο των πάγων της Αρκτικής κόντρα στο λιώσιμο που προκαλεί η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη. Όμως οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες τον Φεβρουάριο αλλά και στην αρχή του Αυγούστου, την άφησαν εκτεθειμένη στους ανέμους οι οποίοι έσπρωξαν τον πάγο τόσο μακριά από την ακτή, όσο ποτέ από το 1970 και έπειτα.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι κάποιοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που σπάζει το συγκεκριμένο κομμάτι πάγου. Ακόμη όμως και αυτοί παραδέχονται ότι το ρήγμα που δημιουργήθηκε τον Αύγουστο ήταν ασυνήθιστα μεγάλο!

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης