Καναδοί επιστήμονες κατασκεύασαν τον πρώτο βιονικό φακό επαφής

Βιονικό φακό ο οποίος θα βάλει «τέλος» στα γυαλιά και τους φακούς επαφής κατασκεύασαν επιστήμονες στον Καναδά, οι οποίοι και έχουν προχωρήσει αυτή τη στιγμή στις πρώτες κλινικές δοκιμές, και αν όλα πάνε καλά, σε δύο περίπου χρόνια θα είναι διαθέσιμος στην αγορά.

Πρόκειται για ένα βιονικό φακό (Bionic Lens) της Ocumetics Technology Corporation, ο οποίος θα αντικαθιστά τον φυσικό φακό στο μάτι με μία κλασική επέμβαση καταρράκτη και θα αποκαθιστά την πλήρη και καθαρή όραση στον ασθενή, σε όλες τις αποστάσεις.

Σύμφωνα με τους Καναδούς επιστήμονες, ο Bionic Lens μπορεί να βελτιώσει την όραση πέραν του άριστου, που είναι το 20/20. Φανταστείτε ότι θα είναι ορατός ο δείκτης ενός ρολογιού στα 30 μέτρα. Θα μπορεί δηλαδή κανείς να βλέπει καθαρά και με λεπτομέρειες ακόμα και τα πιο κοντινά αντικείμενα, ενώ θα είναι διακριτή σχεδόν η κυτταρική λεπτομέρεια, αν για παράδειγμα εστιάσει στην άκρη του δακτύλου του.

Όπως τόνισε ο ένας από τους βασικούς συντελεστές της ανακάλυψης, ο Δρ. Garth Webb, τα ανθρώπινα όντα θα αποτελέσουν το κέντρο της δραστηριότητας της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία θα ενσωματωθεί στον άνθρωπο και θα αυξήσει τις δυνατότητές του πέρα ​​από τα προβλεπόμενα και νωρίτερα απ’ ό,τι πίστευαν οι επιστήμονες παλαιότερα.

Σε ό,τι αφορά το ηθικό σκέλος αυτών των προηγμένων τεχνολογιών και της ενσωμάτωσης στον άνθρωπο, ο Δρ. Webb παραδέχθηκε ότι θα δημιουργήσει νέο επίπεδο ανισοτήτων αφού, θα παρέχει ένα «άδικο» πλεονέκτημα σε όσους διαθέτουν τα χρήματα να τοποθετήσουν τον Bionic Lens, καθώς όπως υπολογίζεται, το κόστος τους σε πρώτη φάση θα φτάνει τα 3200 $.

Αναφερόμενος στη νέα αυτή ανακάλυψη, ο χειρουργός οφθαλμίατρος, καθηγητής οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου κ. Βασίλειος Κοζομπόλης, σημείωσε ότι με τον φακό αυτό οι οφθαλμοχειρουργοί θα έχουν στο μέλλον στα χέρια τους ένα ακόμα σημαντικό όπλο με τεράστιες δυνατότητες για τους ασθενείς τους.

Ενώ αυτό που είναι ακόμα πιο συναρπαστικό είναι ότι ο φακός θα διαθέτει τη δυνατότητα αναβαθμίσεων και τροποποιήσεων. Για παράδειγμα, εγκαθιστώντας συστήματα προβολής, θα δίνουν στον χρήστη τη δυνατότητα προβολής της οθόνης του τηλεφώνου ή την ενσωμάτωση τεχνολογιών NASA για καλύτερη εστίαση και ανάλυση της εικόνας.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Κοζομπόλης, ο Bionic Lens δεν θα είναι πανάκεια για όλους τους τύπους των οφθαλμικών παθήσεων καθώς δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει διαταραχές στην αντίληψη χρωμάτων, θολώσεις κερατοειδούς, εκτεταμένη εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, σοβαρές γενετικές νόσους του αμφιβληστροειδούς ή κατεστραμμένα οπτικά νεύρα.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης