Είναι η ευθεία γραμμή ανθρώπινη εφεύρεση;

Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι δεν υπάρχει καμία απόλυτα ευθεία γραμμή, διότι τα πάντα - εάν πλησιάσει κανείς πολύ κοντά – εμφανίζουν ατέλειες.

Ακόμα και μια ακτίνα λέιζερ εμφανίζει ελαφριά καμπύλη, καθώς το φως κάμπτεται από το βαρυτικό πεδίο της Γης, σύμφωνα με το Science Focus.

Ωστόσο, αν κάνουμε λιγότερο αυστηρό τον ορισμό, μιλώντας για «κάτι που μοιάζει με ευθεία στο ανθρώπινο μάτι», τότε μπορούμε να βρούμε πολλές ευθείες γραμμές στη φύση - πέτρες, κορμούς δέντρων, άκρα κρυστάλλων, νήμα από μετάξι αράχνης.

Η τάση των ανθρώπων να είναι θετικά διακείμενοι προς τις ευθείες γραμμές αποδίδεται σε μια θεμελιώδη ιδιότητα: η μικρότερη απόσταση μεταξύ δύο σημείων είναι μια ευθεία γραμμή.

Η φύση ακολουθεί επίσης αυτήν την αρχή. Οι αράχνες, για παράδειγμα, υφαίνουν τους ιστούς τους καλύπτοντας τη μικρότερη δυνατή διαδρομή.

Είναι αλήθεια ότι οι καμπύλες γραμμές είναι κοινές στη φύση, αλλά πολλές από αυτές αποτελούν απλώς προέκταση αυτής της αρχής σε τρεις διαστάσεις.

Η μικρότερη επιφάνεια που περικλείει έναν δεδομένο όγκο είναι μια σφαίρα. Έτσι, οι δεσμοί μεταξύ των μορίων του νερού έλκουν τις σταγόνες της βροχής σχηματίζοντας μια σφαίρα και τα κύτταρα έχουν στρογγυλεμένα σχήματα για να μειώνουν την ποσότητα της κυτταρικής μεμβράνης που απαιτείται.

Με πληροφορίες από Science Focus

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης