Είναι δυνατή η κοινή λειτουργία εγκεφάλων;

Φανταστείτε έναν ανθρώπινο εγκέφαλο που έχει υποστεί βλάβη (π.χ. εγκεφαλικό) να "συνδέεται" με έναν υγιή εγκέφαλο και να μπορεί συνεργαζόμενος μαζί του να αποκαθιστά λειτουργίες!

Επιστημονική φανατάσία; Όχι ακριβώς αφού σε πείραμα, συνδέθηκαν οι εγκέφαλοι τριών μαϊμούδων μακάκους, που βρίσκονταν σε διαφορετικά δωμάτια, επιτρέποντας στα ζώα να ελέγξουν από κοινού, ένα ψηφιακό χέρι στην οθόνη ενός υπολογιστή που βρισκόταν μπροστά τους.

Τα ζώα έμαθαν δηλαδή να συγχρονίζουν τους εγκεφάλους τους και να κινούν το ψηφιακό χέρι με συνεργατικό τρόπο, προκειμένου να πιάσουν μια μπάλα στην οθόνη, αν και δεν ήσαν στον ίδιο χώρο..

"Ουσιαστικά δημιουργήσαμε έναν συλλογικό σούπερ-εγκέφαλο. Κανείς δεν το είχε κάνει αυτό πριν", δήλωσε ο καθηγητής Μιγκουέλ Νικολέλης.

Όπως είπε, η έρευνά του θα βοηθήσει τους παράλυτους (π.χ. μετά από εγκεφαλικό) να αποκαταστήσουν εν μέρει την κινητική λειτουργία τους, καθώς ο εγκέφαλος του ασθενούς θα μπορούσε να ωφεληθεί πολύ, αν συγχρονιζόταν με τον εγκέφαλο ενός υγιούς ανθρώπου.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης